Falafel – najbolji recept za ukus kao iz restorana
Falafel je popularno jelo sa bliskog istoka, koje se sastoji od prženih kuglica ili pljeskavica napravljenih od mlevenih kuvanih leblebija i raznih začina. Falafel je poznat po svojoj hrskavoj spoljašnjosti i mekanoj unutrašnjosti, a bogat je proteinima i vlaknima. Obično se služi u pita hlebu ili tortilji sa povrćem, humusom i tahinijem, a budući da je vrlo hranljivo, ovo jelo je i odlična vegetarijanska ili veganska alternativa mesu.
U nastavku pogledajte kako ovaj ukusan zdrav obrok, u svetu omiljen i kao ulična hrana, možete da pripremite kod kuće:
Falafel
Sastojci:
- 1 šolja kuvanih leblebija (natopljenih preko noći radi bržeg kuvanja) ili onih iz konzerve
- 1 mala glavica crvenog luka
- 2-3 čena belog luka
- 1/4 šolje peršuna (svežeg, sitno seckanog)
- 1/4 šolje korijandera (svežeg, sitno seckanog)
- 1 kašičica kumin praha
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- So i biber po ukusu
- Ulje za prženje
Priprema:
- Ocedite kuvane leblebije ili one iz konzerve i stavite ih u blender.
- Dodajte crveni luk, beli luk, peršun, korijander, kumin, so i biber. Blendajte dok ne dobijete homogenu smesu, ali pazite da ne preterate, jer tekstura treba da bude malo grublja.
- Umešajte prašak za pecivo u smesu.
- Oblikujte smesu u kuglice ili male pogačice.
- Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri. Pržite falafel kuglice dok ne postane zlatnosmeđe, oko 3-4 minuta sa svake strane.
- Poslužite ih u pita hlebu sa povrćem, humusom ili tahinijem i uživajte u ovom bogatom, hranljivom i ukusnom vegetarijanskom obroku! Prijatno!