Falafel, recept za jelo koje lako možete da napravite kod kuće
Falafel je odličan izbor za zdrav ručak. Ako želite da ga pravite kod kuće možete da kupite gotovu dehidriranu smesu ili možete da ih napravite.
Falafel, recept
Potrebno je:
1 šolja suvih leblebija (najbolje je potopiti ih preko noći, ali ih možete i skuvati ako nemate vremena)
1/2 crnog luka, iseckanog
2 čena belog luka, sitno iseckana
1/4 šolje sveže iseckanog peršuna
1/4 šolje sveže iseckanog korijandera (opciono)
1 kašičica mlevenog kumina
1 kašičica mlevenog korijandera
Prstohvat cimeta (opciono)
Prstohvat kajenskog bibera (opciono, za dodatnu ljutinu)
So po ukusu
Biber po ukusu
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika soka od limuna
1 kašika brašna (opciono, ako je smesa previše vlažna)
Uputstvo:
Ako koristite suve leblebije, potopite ih preko noći u vodi. Ako nemate vremena, možete ih skuvati u vodi dok ne omekšaju.
U blenderu ili procesoru za hranu, sameljite leblebije zajedno sa crnim lukom, belim lukom, peršunom, korijanderom, kuminom, mlevenim korijanderom, cimetom, kajenskim biberom (opciono), maslinovim uljem i sokom od limuna. Smesa treba da bude fino mlevena, ali ne potpuno glatka.
Prebacite smesu u činiju. Dodajte so i biber po ukusu. Ako je smesa previše vlažna, dodajte kašiku brašna da je zgusnete.
Oblikujte smesu u male loptice ili diskove.
U velikom tiganju zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Pržite falafele dok ne budu zlatno smeđi sa obe strane.
Izvadite falafele iz tiganja i stavite ih na papirni ubrus da upije višak ulja.
Poslužite toplo sa humusom, tzatzikijem, tahinijem ili u pita hlebu sa salatom.