Gibanica – najbrži i najjednostavniji recept za savršenu sočnost iznutra i neodoljivu hrskavost spolja
Gibanica je tradicionalno domaće jelo bez koga ne može da prođe nijedan gurmanski doručak ili slavlje u Srbiji i regionu. Debele kore natopjene bogatim filom od sira i jaja, pa ispečene u rerni stvaraju zavodljivu i slasnu kombinaciju različitih ukusa i tekstura pred kojom niko nije imun.
Gibanica se može praviti na razne načine, mada se uglavnom svi recepti svode na naizmenično ređanje kora, sira i fila. No, mi vam ovoga puta donosmo nešto drugačiji predlog, a to je gibanica od gužvanih kora!
Ovom tehnikom postiže se savršena sočnost iznutra, te neodoljiva hrskavost spolja, zbog čega će upravo ovaj recept oduševiti sve one koji ga probaju. Priprema se vrlo brzo i lako, a efekat je takav da će oduševiti i one najprobirljivije, uključujući i decu. Detaljne instrukcije za najlepšu domaću gibanicu pogledajte u nastavku:
Gibanica
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 400 g sira (feta ili drugi po izboru)
- 3 jajeta
- 200 ml jogurta
- 100 ml mleka
- 100 ml ulja (ili otopljenog putera)
- So po ukusu
- Prstohvat bibera (opciono)
Priprema:
- U velikoj posudi izmešajte izgnječeni sir, jaja, jogurt, mleko, so i biber. Dobro promešajte da se sve sjedini.
- Podmažite pleh sa malo ulja ili putera.
- Na dno pleha stavite dve kore tako da sedelimično preklapaju i da krajevi vire iz pleha.
- Ostavite jednu koru sa strane, a ostale pojedinačno umačite u pripremljenu mešavinu jaja i sira, malo ih ocedite i tako zgužvane ređajte preko prve kore jednu do druge, zbijajući ih da se popuni ceo pleh i da nema praznina.
- Nakon toga, prekrijte složene kore ostacima kora koje vire iz pleha, pa i njih premažite sa malo fila.
- Na kraju sve ušuškajte poslednjom korom, pa je premažite uljem ili razmućenim jajetom.
- Pecite gibanicu u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
- Kada je gibanica gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja. Poslužite toplu uz jogurt ili meze po izboru i uživajte u svom slasnom bogatom obroku!
Bonus savet:
Gibanica se može obogatiti raznim sastojcima poput spanaća, blitve, crvene paprike, seckane slaninice… Prijatno!