Gledaćete drugačije na veganske slatkiše nakon ovih čokobanana kukija
Pojedinima se sigurno na pomen – veganski verovatno promeni lice kao da su probali nešto jako kiselo, ali vreme je da te predrasude jednom zauvek ostavimo iza sebe. Predstavljamo vam sjajan slatki recept sa instagram bloga mir.njam koji će vas potpuno raspametiti.
Za početak je bitno da se naglasi da ovi kukiji ne moraju da se prave sa bananom, dovoljno je samo da se umesto toga stavi 5 kašika vode u testo, ali realno, svi volimo banane i kombinaciju ukusa sa čokoladom.
Prvo istopite:
– 60g kakao putera
– 100g kokosovog ulja (ili samo 160g kokosovog ulja) i pustite da se malo ohladi.
U velikoj činiji, odmerite:
– 180g smeđeg šećera
– 85g (izgnječene) banane,
pa preko toga sipajte istopljen kakao puter i kokosovo ulje, i kratko umutite mikserom.
Zatim dodajte:
– 300g mekog brašna
– 1 kašičicu praška za pecivo
– 1 kašičicu sode bikarbone
– pola kašičice soli,
pa izmiksajte sve dok ne dobijete jednolično testo.
Onda možete da ubacite dodatke po izboru, ja sam stavila:
– 80g komadića crne čokolade (preporučujem Callebaut 70%, inače je predviđena za topljenje, ali meni je top (hehe) i u kukijima)
– 45g seckanih lešnika, jer sam toliko imala, ispalo mi je super.
Od testa treba da formirate krajnji oblik kukija, jer se u rerni neće mnogo razlivati. Izvadite po 70g, napravite kuglicu, pa je spljoštite direktno na plehu koji je postavljen pek papirom. Pecite na 175 stepeni (bez ventilatora), 10 minuta.
Ako imate neki višak testa koji ne biste odmah da ispečete, najbolje je da odvojite kuglice, pa ih tako ubacite u frižider, gde mogu da stoje 3 dana.
Naslovna forografija: Mir.njam