Jafa kolač, recept za čistu energiju
Ovaj kolač je idealna užina. Veoma se lako pravi.
POTREBNO JE:
6 jaja,
2 narandže,
2 breskve,
2 zrele banane,
3 kašike ovsenih pahuljica,
50 g kokosovog brašna,
1 kašika mlevenih lešnika,
2 kašike meda,
1 šaka suvog grožđa,
prstohvat soli,
1 kašičica sode bikarbone,
100 g crne čokolade,
malo mleka,
1 kašičica kokosovog ulja ili maslaca.
PRIPREMA: Ispecite koru od jaja, banana, breskvi, jedne narandže sa korom i ovsenim pahuljicama. Voće se dodaje izmiksano u blenderu, direktno u ulupana jaja. Posebno izmešajte kokosovo brašno, mlevene lešnike, malo soli i kašičicu sode bikarbone, pa postepeno dodavajte smesi od umućenih jaja. Na kraju dodajte suvo grožđe. Pecite na 200 stepeni. Prepolovite koru po dužini, pa jednu polovinu izdrobite za fil u koji ćete dodati jednu cela izmiksanu narandžu i med. Fil premažite preko kore i odozgo prelijte glazurom od crne čokolade otopljene sa malo mleka i kokosovog ulja ili maslaca.
Poštovani. To o čemu pišete nije Vurda, već nus proizvod koji se dobija iz surutke. Prava i autentična Vurda je mlečni proizvod, koji se dobija od punomasnom mleka, još preciznije cedjenhem punomasnog kiselog mleka. Geografski je zaštićena u opštini Babušnica i autentični je proizvod Lužničkog kraja. Posvećena mu je gastro-turistička manifestacija „Vurdijada“ koja se već 13 godina svakog oktobra održava u ovoj varošici na jugoistoku Srbije. Više o pravoj Vurdi možete saznati na linku kojo ću vam ostaviti na kraju. Bilo bi lepo da ispravite članak o ovom jedinstvenom proizvodu i ne dovodite Vaše čitaoce u zabludu.
https://youtu.be/B8mFcm8mZoY?feature=shared
S poštovanjem G. Kitanović iz Babušnice