Jesen je tu, zato isprobajte Valdorf salatu
Vikend je pred nama, što znači da je došlo pravo vreme za nova kulinarska eksperimentisanja. Ukoliko do sada niste pripremali Valdorf salatu, obavezno to učinite, jer je ona pravi gastronomski klasik koji ujedno slavi jesen.
Kratka istorija Valdorf salate
Svoj naziv ova salata dobila je po Valdorf-Astoria Hotelu u Njujorku. Prvi put je poslužena 14. marta 1896. godine, prilikom jednog dobrotvornog skupa održanog u hotelu. Oskar Čirki, zaposlen u Valdorf-Astoria Hotelu, kreator je dotične salate, kao i mnogih drugih spektakularnih recepata koji su se našli u knjizi Oscar of the Waldorf. U početku recept nije sadržao orahe, jer su oni tek kasnije dodati, ali su odmah postali sastavni deo Valdorf salate.
Recept za Valdorf salatu
Ono što Valdorf salatu čini gastronomski interesantnom jeste kombinacija voća, povrća i orašastih plodova. Kremasti dresing povezuje sve sastojke, pa se tako dobija salata idealna za jesenje dane. Služite je kao lagani obrok ili predjelo.
Sastojci za salatu
1 manja glavica Romaine zelene salate
3 struka celera
2 jabuke
1 šolja grožđa
½ šolje oraha
Sastojci za dresing
¼ šolje grčkog jogurta
2 kašičice majoneza
2 kašičice vinskog sirćeta
1 kašičica dižon senfa
1 kašičica meda
so i biber
Priprema
Operite, osušite, a zatim na trake isecite zelenu salatu. Tri dugačka struka zelenog celera takođe isecite na komadiće. Presecite jabuke na pola i odstranite središnji deo sa peteljkom i semenkama. Onda iseckajte jabuke na tanje kriške. Svako zrno grožđa prepolovite na pola i odstranite semenke. Blago istostirajte orahe na suvom tiganju. Nakon toga sve pomenute sastojke prebacite u jednu veću činiju. U drugoj manjoj posudi ili činijici napravite dresing, tako što ćete pomešati grčki jogurt, majonez, vinsko sirće, dižonski senf, med, so i biber po ukusu. Kada dresing bude dovoljno sjedinjen i kremast, prelijte ga preko salate i lepo promešajte. Služite odmah.
Bonus saveti
Slatke hrskave crvene jabuke i crveno grožđe biće u odličnom kontrastu naspram zelene salate i celera. Ali, za slučaj da želite vizuelni sklad, onda se opredelite za zelene jabuke i grožđe. Pored svežeg grožđa u obzir dolazi i suvo. Interesantan dodatak Valdorf salati biće još bobice nara i sveže urme.
Ukoliko za dresing želite da izbegnete majonez, onda samo dodajte malo više grčkog jogurta. A za one koji nisu ljubitelji sirćeta, neka umesto njega upotrebe limunov sok.
Valdorf salata vrlo lako postaje i obrok salata, kada u nju dodate neki protein, kao na primer grilovanu piletinu ili ćuretinu. Takođe, postoji više načina kako možete mešati i služiti salatu, pa odaberite onaj koji najviše odgovara vašem kuvarskom stilu. Za lepšu dekoraciju i dodatni ukus, na kraju salatu pospite sitno seckanim peršunom ili estragonom.
Naslovna fotografija: www.stemilt.com