Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Jesen je tu, zato isprobajte Valdorf salatu

AUTOR: Isidora Spasić 28 Sep, 2019
Jesen je tu, zato isprobajte Valdorf salatu

Vikend je pred nama, što znači da je došlo pravo vreme za nova kulinarska eksperimentisanja. Ukoliko do sada niste pripremali Valdorf salatu, obavezno to učinite, jer je ona pravi gastronomski klasik koji ujedno slavi jesen.

Kratka istorija Valdorf salate

Foto izvor: www.splendidtable.org

Svoj naziv ova salata dobila je po Valdorf-Astoria Hotelu u Njujorku. Prvi put je poslužena 14. marta 1896. godine, prilikom jednog dobrotvornog skupa održanog u hotelu. Oskar Čirki, zaposlen u Valdorf-Astoria Hotelu, kreator je dotične salate, kao i mnogih drugih spektakularnih recepata koji su se našli u knjizi Oscar of the Waldorf. U početku recept nije sadržao orahe, jer su oni tek kasnije dodati, ali su odmah postali sastavni deo Valdorf salate.

Recept za Valdorf salatu

Foto izvor: www.ricardocuisine.com

Ono što Valdorf salatu čini gastronomski interesantnom jeste kombinacija voća, povrća i orašastih plodova. Kremasti dresing povezuje sve sastojke, pa se tako dobija salata idealna za jesenje dane. Služite je kao lagani obrok ili predjelo.

Sastojci za salatu

Foto izvor: www.cookstr.com

1 manja glavica Romaine zelene salate

3 struka celera

2 jabuke

1 šolja grožđa

½ šolje oraha

Sastojci za dresing

¼ šolje grčkog jogurta

2 kašičice majoneza

2 kašičice vinskog sirćeta

1 kašičica dižon senfa

1 kašičica meda

so i biber

Priprema

Foto izvor: www.pinterest.com

Operite, osušite, a zatim na trake isecite zelenu salatu. Tri dugačka struka zelenog celera takođe isecite na komadiće. Presecite jabuke na pola i odstranite središnji deo sa peteljkom i semenkama. Onda iseckajte jabuke na tanje kriške. Svako zrno grožđa prepolovite na pola i odstranite semenke. Blago istostirajte orahe na suvom tiganju. Nakon toga sve pomenute sastojke prebacite u jednu veću činiju. U drugoj manjoj posudi ili činijici napravite dresing, tako što ćete pomešati grčki jogurt, majonez, vinsko sirće, dižonski senf, med, so i biber po ukusu. Kada dresing bude dovoljno sjedinjen i kremast, prelijte ga preko salate i lepo promešajte. Služite odmah.

Bonus saveti

Foto izvor: www.countryliving.com

Slatke hrskave crvene jabuke i crveno grožđe biće u odličnom kontrastu naspram zelene salate i celera. Ali, za slučaj da želite vizuelni sklad, onda se opredelite za zelene jabuke i grožđe. Pored svežeg grožđa u obzir dolazi i suvo. Interesantan dodatak Valdorf salati biće još bobice nara i sveže urme.

Ukoliko za dresing želite da izbegnete majonez, onda samo dodajte malo više grčkog jogurta. A za one koji nisu ljubitelji sirćeta, neka umesto njega upotrebe limunov sok.

Valdorf salata vrlo lako postaje i obrok salata, kada u nju dodate neki protein, kao na primer grilovanu piletinu ili ćuretinu. Takođe, postoji više načina kako možete mešati i služiti salatu, pa odaberite onaj koji najviše odgovara vašem kuvarskom stilu. Za lepšu dekoraciju i dodatni ukus, na kraju salatu pospite sitno seckanim peršunom ili estragonom.

Naslovna fotografija: www.stemilt.com

Najčitanije

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Detalj koji na glavi nosi partnerka Ane Brnabić će danas nositi sve žene na sahrani kraljice, osim jedne

Sahrana kraljice Elizabete II će se održati danas u Vestminsterkoj opatiji, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je stigla…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Najnovije - Gastro

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…

Brzo i lako napravite palačinke sa bundevom bez brašna i mleka

Polako ulazimo u jesenju sezonu, koja unosi promene na raznim poljima, ali i na trpezu. Kako je bundeva jedna od…