Kako lako napraviti kremasto ovseno mleko (sa ukusom) kod kuće?
Šta kažete na ukusno kremasto ovseno mleko od samo dva sastojka i pripremljeno za samo 5 minuta? Da, i mi smo za.
Ako izbegavate mleko iz zdravstvenih razloga, želite da probate nešto novo, ili ste možda upravo ostali bez mleka, a baš vam se pije – ovseno mleko je odlična alternativa. Ostanite sa nama i u nastavku gde vam otkrivamo kako da ga brzo i lako pripremite kod kuće!
Kako pripremiti ovseno mleko?
Vrlo jednostavno! U blender sipajte četiri šolje vode i šolju ovsenih pahuljica, pa mešajte na velikoj brzini. Zatim dobijenu smešu procedite kroz čistu krpu ili gazu i voilà!
Naravno, po želji ovseno mleko možete obogatiti i drugim aromama za još lepši i prijatniji ukus kao što su: prstohvat soli, ekstrakt vanile, kakao prah, bobičasto voće…
Saveti pomoću kojih će ovseno mleko uvek uspeti:
- Ne mešajte predugo. Ovo može dovesti do toga da vaše mleko dobije „ljigavu” teksturu. Do 45 sekundi je sasvim dovoljno.
- Isto tako, „ljigavu” teksturu dobićete i ako natapate ovsene pahuljice. Zbog toga pomešajte suve pahuljice sa vodom u blenderu bez prethodnog namakanja.
- Slično se dešava i sa zagrevanjem mleka, pa se to takođe ne preporučuje.
Za bolje rezultate: dvaput procedite mleko. Ovo uklanja višak skroba i smanjuje mogućnost da mleko postane sluzavo.
A ako se mleko „odvoji“? Bez brige, ovo je sasvim normalno sa mlekom bez laktoze. Samo ga dobro protresite pre upotrebe.
Ukoliko vam se dopada osnovni recept, obavezno isprobajte i ovu malo bogatiju i kremastiju verziju ovsenog mleka:
Sastojci:
- 1 šolja ovsenih pahuljica
- 4 šolje vode – ako želite gušće mleko, smanjite količinu vode
- prstohvat soli
- 1 urma za slatkoću – možete (po želji) koristiti i javorov sirup
Za mleko sa ukusom:
- ½ kašičice ekstrakta vanile
ili
- 2 kašike kakaa – ako želite čokoladno mleko
ili
- ¼ šolje bobičastog voća – ako želite voćno mleko
Priprema:
Ovsene pahuljice sipajte u blender, dodajte vodu i dodatak po želji – vanilu, kakao ili bobičasto voće. Dobro izmešajte da dobijete gušću smesu. Otprilike 30 do 45 sekundi. Ne mora da bude potpuno glatka smeša.
Probajte da li je po vašem ukusu i dodajte sastojke po potrebi.
Smešu dva puta procedite kroz gustu krpu ili gazu.
Sipajte mleko u flašu ili drugu posudu i stavite u frižider. Promućkajte pre upotrebe.
Skladištenje domaćeg ovsenog mleka
Čuvajte mleko u dobro zatvorenoj posudi u frižideru. Možete ga čuvati do pet dana. U suprotnom, loš miris će vam sugerisati da se mleko pokvarilo.
Izvor: Aktivni Si
Fotografije za naslovni kolaž: Monika Grabkowska/Unsplash; Irene Krenedets/Unsplash