Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako lako napraviti kremasto ovseno mleko (sa ukusom) kod kuće?

AUTOR: CityMagazine 22 Feb, 2022
Kako lako napraviti kremasto ovseno mleko (sa ukusom) kod kuće?

Šta kažete na ukusno kremasto ovseno mleko od samo dva sastojka i pripremljeno za samo 5 minuta? Da, i mi smo za.

Ako izbegavate mleko iz zdravstvenih razloga, želite da probate nešto novo, ili ste možda upravo ostali bez mleka, a baš vam se pije – ovseno mleko je odlična alternativa. Ostanite sa nama i u nastavku gde vam otkrivamo kako da ga brzo i lako pripremite kod kuće!

Foto: Visual Stories ‖ Micheile/Unsplash

Kako pripremiti ovseno mleko?

Vrlo jednostavno! U blender sipajte četiri šolje vode i šolju ovsenih pahuljica, pa mešajte na velikoj brzini. Zatim dobijenu smešu procedite kroz čistu krpu ili gazu i voilà!

Naravno, po želji ovseno mleko možete obogatiti i drugim aromama za još lepši i prijatniji ukus kao što su: prstohvat soli, ekstrakt vanile, kakao prah, bobičasto voće…

Saveti pomoću kojih će ovseno mleko uvek uspeti:

  • Ne mešajte predugo. Ovo može dovesti do toga da vaše mleko dobije „ljigavu” teksturu. Do 45 sekundi je sasvim dovoljno.
  • Isto tako, „ljigavu” teksturu dobićete i ako natapate ovsene pahuljice. Zbog toga pomešajte suve pahuljice sa vodom u blenderu bez prethodnog namakanja.
  • Slično se dešava i sa zagrevanjem mleka, pa se to takođe ne preporučuje.

Za bolje rezultate: dvaput procedite mleko. Ovo uklanja višak skroba i smanjuje mogućnost da mleko postane sluzavo.

A ako se mleko „odvoji“? Bez brige, ovo je sasvim normalno sa mlekom bez laktoze. Samo ga dobro protresite pre upotrebe.

Foto: Mae Mu/Unsplash

Ukoliko vam se dopada osnovni recept, obavezno isprobajte i ovu malo bogatiju i kremastiju verziju ovsenog mleka:

Sastojci:

  • 1 šolja ovsenih pahuljica
  • 4 šolje vode – ako želite gušće mleko, smanjite količinu vode
  • prstohvat soli
  • 1 urma za slatkoću – možete (po želji) koristiti i javorov sirup

Za mleko sa ukusom:

  • ½ kašičice ekstrakta vanile

ili

  • 2 kašike kakaa – ako želite čokoladno mleko

ili

  • ¼ šolje bobičastog voća – ako želite voćno mleko

Priprema:

Ovsene pahuljice sipajte u blender, dodajte vodu i dodatak po želji – vanilu, kakao ili bobičasto voće. Dobro izmešajte da dobijete gušću smesu. Otprilike 30 do 45 sekundi. Ne mora da bude potpuno glatka smeša.

Probajte da li je po vašem ukusu i dodajte sastojke po potrebi.

Smešu dva puta procedite kroz gustu krpu ili gazu.

Sipajte mleko u flašu ili drugu posudu i stavite u frižider. Promućkajte pre upotrebe.

Foto: Visual Stories ‖ Micheile/Unsplash

Skladištenje domaćeg ovsenog mleka

Čuvajte mleko u dobro zatvorenoj posudi u frižideru. Možete ga čuvati do pet dana. U suprotnom, loš miris će vam sugerisati da se mleko pokvarilo.

Izvor: Aktivni Si

Fotografije za naslovni kolaž: Monika Grabkowska/Unsplash; Irene Krenedets/Unsplash

Najčitanije

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Najnovije - Gastro

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…