• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kako se kaže, pinđur ili pinžur: imamo odličan recept, ma kako ga zvali
Pinđur, foto: Andrey Starostin / Alamy / Profimedia

Kako se kaže, pinđur ili pinžur: imamo odličan recept, ma kako ga zvali

CityMagazine
02.10.2025. 2 min Recepti

Kad stigne sezona paprika, na trpezama Balkana ponovo caruje jedan mali gastronomski klasik – pinđur.

Iako svi znamo o čemu se radi, naziv varira po regionima: u Srbiji i Makedoniji najčešće se kaže pinđur, dok ga u nekim delovima Bosne i Crne Gore zovu pinžur. Bez obzira kako ga zvali, ovaj mirisan namaz od pečene paprike, paradajza i začina uvek pobedi – bilo da ga mažeš na hleb, serviraš uz meso ili uživaš kao hladno predjelo.

Recept za pinđur:

(za 6–8 tegli, po 300 ml)

2 kg crvene paprike (slatke i sočne)

1 kg zrelog paradajza

6 čena belog luka

200 ml maslinovog ulja

2 kašičice soli

1 kašičica šećera (opciono)

3 kašike sirćeta (po ukusu)

Postupak

Paprike i paradajz operite i prebacite u rernu zagrejanu na 200°C ili na roštilj. Peku se dok kožica ne pocrni i ne počne da se odvaja, povremeno okrećući povrće.

Pečeno povrće se ohladi, skine se kožica paprika i paradajza i uklone se semenke iz paprika. Povrće se isecka na sitne komade ili se ubaci u blender za finiju teksturu.

Beli luk se sitno isecka i doda u pripremljeno povrće. Dodaje se maslinovo ulje, so, šećer i sirće i sve se dobro promeša dok se ne dobije ujednačena, kremasta smesa.

Namaz prebacite u čiste, sterilisane tegle. Tegle se zatvore, obrnute na poklopac i ostave da se ohlade, čime se stvara vakuum koji produžava trajnost.

Tegle se čuvaju na tamnom i hladnom mestu – pinđur za zimnicu može stajati do 6 meseci.

Saveti:

Tegle prethodno dobro operu i sterilišu u rerni ili ključalom vodom.

Maslinovo ulje i sirće pomažu da namaz dugo ostane svež i stabilan.

Po želji, doda se ljuta paprika za pikantniju verziju .

Pinđur za zimnicu ostaje kremast, aromatičan i spreman da osveži obroke tokom zime – ma kako ga zvali.

Oznake:

pindjurpinđur

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Leblebije za poneti: Jednostavan obrok za posao
Prethodni

Leblebije za poneti: Jednostavan obrok za posao

Pavlova torta: Recept sa kojim nema greške
Sledeći

Pavlova torta: Recept sa kojim nema greške

Sledeći
Pavlova torta: Recept sa kojim nema greške
03.10.2025.

Pavlova torta: Recept sa kojim nema greške

Prethodni
26.09.2025.

Leblebije za poneti: Jednostavan obrok za posao

Leblebije za poneti: Jednostavan obrok za posao

One Comment

  1. Anonimni kaže:
    02.10.2025. u 14:50

    Kako se ne prži, malo čudno

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

žikina dinastija
Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
CityMagazine
hbo max decembar
Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
CityMagazine
mayales
Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
CityMagazine
hajduk u beogradu
100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
CityMagazine
leptirica
Bila je Čkaljina mezimica, bila je Leptirica od koje je strepela cela Jugoslavija, a onda je nestala sa scene
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖