Kiseli kupus, recept sa glavicama
Kiseli kupus u glavicama nije teško spremiti za zimu, samo ako imate gde da držite i čuvate.
Za početak, meru možete da prepolovite.
Potrebno vam je:
10 kg svežeg kupusa
10 l vode
500 g soli
100 g crnog papra u zrnu
posuda za kišeljenje zapremnine 20 l.
Priprema:
- Pripremite kupus
Očistite ga od spoljnih, uvelih listova. Koren iz dna svake glavice odstranite nožem koliko je to moguće.
- Slažite u posudu
Glavice kupusa slažite što bliže jedna drugoj, i to tako da strana na kojoj je bio koren ide prema gore. Kad napravili jedan red, stavite deo bibera u zrnu.
Deo između glavica koji je prazan napunite seckanim kupusom, ali ne pretujte s količinom, već stavite onoliko koliko ćete potrošiti u roku od dva meseca da se ne pokvari. Seckani kupus će se pre ukiseliti jer je sitan.
- Dodajte sol i vodu
Kada napunite posudu, počnite da dolivate mešavinu vode i soli koju ste dobro promešali da se so otopi.
Kada napunite posudu vodom do vrha, na vrh stavite dasku i na to stavite teg tako da sve sigurno ostane u posoljenoj vodi. Nekada se za to koristio kamen, sada možete da stavite lonac ili balon napunjen vodom.
- Pustite da se kiseli
Napunjenu posudu prvih 30 dana ostavite na mestu gde je temperatura od 15 do 20 stepeni. Taj period je najvažniji u celom procesu kišeljenja.
Idućih mesec dana posudu stavite na hladno. Nakon toga možete da počnete da koristite kiseli kupus.
Važno je da vam je tečnost u kojoj se kiselio kupus bista, nikako mutna, piše Index.hr.