Koh, recept za sočan slatkiš
Koh je slatkiš koji se veoma lako pravi.
Kolač od griza nekada je bio omiljena poslastica, a kada vidite da sadrži malo šećer, možete i da smanjite količinu, i da nema aditiva, moždaa vam opet bude izbor za „slatkiš dana“.
Sastojci:
1 litar mleka 200 g griza 150 g šećera 1 vanilin šećer 3 jaja 100 g margarina ili maslaca Prstohvat soli Po želji, malo narendane kore od limuna ili naranže
Priprema:
Priprema griza: U velikoj šerpi zagrejte mleko sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Kada mleko počne da se zagreva, polako sipajte griz u mlako mleko, stalno mešajući da ne dođe do grudvica. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok se smesa ne zgusne (oko 5-10 minuta), a zatim skinite sa vatre.
Dodavanje jaja i maslaca: U zgusnutu smesu sa grizom dodajte 3 umućena jaja i dobro promešajte dok se sve ne sjedini. Zatim dodajte omekšali margarin (ili maslac) i po želji narendanu koru od limuna ili naranže. Sve dobro promešajte da se masa izjednači.
Pečenje: Pripremite pleh (oko 20×30 cm) i premažite ga sa malo margarina ili maslaca. Izlijte smesu u pleh i poravnajte je. Stavite pleh u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 30-40 minuta, dok koh ne postane zlatno smeđi na vrhu.
Hlađenje i serviranje: Nakon pečenja, izvadite koh iz rerne i ostavite da se ohladi. Možete ga služiti hladnog, ili blago zagrejanog. Po želji, pospite šećerom u prahu ili dodajte neko voće.
Poštovani. To o čemu pišete nije Vurda, već nus proizvod koji se dobija iz surutke. Prava i autentična Vurda je mlečni proizvod, koji se dobija od punomasnom mleka, još preciznije cedjenhem punomasnog kiselog mleka. Geografski je zaštićena u opštini Babušnica i autentični je proizvod Lužničkog kraja. Posvećena mu je gastro-turistička manifestacija „Vurdijada“ koja se već 13 godina svakog oktobra održava u ovoj varošici na jugoistoku Srbije. Više o pravoj Vurdi možete saznati na linku kojo ću vam ostaviti na kraju. Bilo bi lepo da ispravite članak o ovom jedinstvenom proizvodu i ne dovodite Vaše čitaoce u zabludu.
https://youtu.be/B8mFcm8mZoY?feature=shared
S poštovanjem G. Kitanović iz Babušnice