Kolač sa višnjama, recept naših baka
Obrnuti kolač sa višnjama je ukusan desert gde se višnje stavljaju na dno kalupa, a testo ide preko njih. Nakon pečenja, kolač se preokrene tako da višnje budu na vrhu. Evo jednog jednostavnog recepta:
Kolač sa višnjama recept
Sastojci:
Za podlogu:
500 g očišćenih višanja (mogu biti sveže ili zamrznute)
100 g šećera
1 kašika maslaca
Za testo:
200 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
Prstohvat soli
100 g putera, omekšalog
150 g šećera
1 vanilin šećer ili ekstrakt vanile
2 jaja
120 ml mleka
Priprema:
Priprema podloge:
U posudu stavite višnje i šećer, pa ih kuvajte na srednjoj temperaturi dok se šećer ne otopi i višnje ne puste sok. Dodajte kašiku maslaca i kuvajte još nekoliko minuta dok se smesa ne zgusne.
Prebacite višnje u kalup za kolač (prečnika oko 22-24 cm) tako da ravnomerno prekriju dno.
Priprema testa:
U činiji prosejte brašno, prašak za pecivo i so.
U drugoj posudi, mikserom umutite puter sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane svetla i kremasta.
Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući nakon svakog dodavanja.
Naizmenično dodajte mešavinu brašna i mleka u puter smesu, počinjući i završavajući sa brašnom. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Sipajte testo preko višanja u kalupu, ravnomerno ga rasporedite.
Pečenje:
Zagrejte rernu na 180°C.
Pecite kolač 40-45 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne izađe čista.
Izvadite kolač iz rerne i ostavite ga da se hladi u kalupu oko 10 minuta.
Preokretanje kolača:
Nakon što se kolač malo prohladi, pređite nožem uz ivice kalupa da biste ga lakše izvadili.
Stavite veliki tanjir preko kalupa i pažljivo preokrenite kolač tako da višnje budu na vrhu.
Posluživanje:
Ostavite kolač da se potpuno ohladi pre sečenja.
Možete ga poslužiti uz kuglu sladoleda ili malo šlaga.
No Comment! Be the first one.