Komisbrot – raskošni slatki hleb sa suvim voćem koji je nezaobilazni deo praznične trpeze
Komisbrot je čuveni slatki hleb pun suvog voća koji je nezaobilazni deo prazničnih trpeza i raznih slavlja širom sveta. Sitni komadići slatkog voća aromatizovani rumom i ravnomerno raspoređeni u mekom i nežnom testu od belanaca stvaraju pravu čaroliju ukusa i tekstura koja se ne zaboravlja! Osim toga, zbog svetlog testa, komadići voća još više dolaze do izražaja, te ovaj kolač pleni kako raskošnim ukusom, tako i svečanim, dekorativnim izgledom.
Da ne dužimo previše, odmah prelazimo na ovaj preukusni i uzbudljivi recept:
Komisbrot
Sastojci:
- 370 g brašna
- 250 ml ulja
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 7 belanaca
- sok i rendana kora od jedne pomorandže
- malo ruma
- malo brašna
- 400 g suvog voća (suvo grožđe, brusnice, suve šljive, suve kajsije)
- prah šećer
- seckani orašasti plodovi, komadići crne čokolade ili marcipan za dodatni ukus i aromu, po želji
Priprema:
- Za početak, iseckajte suvo voće, pa ga potopite u malo ruma i ostavite sa strane dok pripremate testo.
- Umutite belanca u čvrst sneg, pa postepeno dodajte šećer, vanilin šećer, brašno, ulje i sok i narendanu koru pomorandže (koju ste prethodno bar na pola sata potopili u rastvor vode i soda bikarbone, a zatim temeljno očistili i izbrisali).
- Suvo voće ocedite od ruma i pospite manjom količinom brašna kako se ne bi zalepilo, pa ga dodajte u smesu.
- Podmažite kalup za pečenje (najbolje duguljasti za običan ili banana hleb) i pospite brašnom ili obložite pek papirom, pa izlijte pripremljenu smesu.
- Pecite oko 45 minuta na 180 stepeni C ili zavisno od jačine vaše rerne.
- Gotov komisbrot ostavite da se fino ohladi, pa ga bogato pospite prah šećerom.
- Secite na kriške i uživajte u ovoj preukusnoj poslastici!
Bonus savet:
Ukoliko želite, komisbrot možete obogatiti i seckanim orašastim plodovima, marcipanom ili komadićima crne čokolade. Prijatno!