Kupili ste kilu blitve ili spanaća, a posle kuvanja ostane tek malo? Evo zašto se to dešava
Ako ste ikada napunili kesu svežom blitvom ili spanaćem i pomislili da imate povrća za nekoliko dana, verovatno ste se iznenadili kad ste videli da se nakon kuvanja ta ogromna hrpa pretvori u par kašika priloga. Razlog je jednostavan – lisnato povrće prepuno je vode, pa kuvanjem gubi i do četiri puta na zapremini.
Kila blitve obično se na kraju svede na porciju taman za dvoje gladnih, bez ostataka. Ako spremate krompir s blitvom, računajte da je potrebno oko 300–400 grama blitve po osobi.
Sa spanaćem je situacija još izraženija, posebno kod baby spanaća koji ima tanke listove i još više “nestane” tokom kuvanja. Za dvoje do troje ljudi, ako spanać planirate kao glavni prilog uz, recimo, jaja na oko, biće vam potrebno između 600 i 800 grama svežih listova, piše Index.hr.
Koliko kupiti? Zavisi od jela
Ako povrće samo blanširate i začinite maslinovim uljem i solju, biće dovoljno manje količine. Međutim, ako pravite pire od spanaća, spanać sa pavlakom, ili blitvu s krompirom, računajte:
za dvoje: oko 600–700 g blitve ili spanaća,
za troje: 800 g do 1 kg.
Kod smrznutog povrća stvar je jednostavnija – već je obrađeno i nema dodatnog smanjenja volumena. Tako je, na primer, 400 g smrznutog spanaća dovoljno za dvoje.
Zaključak:
Kad je reč o lisnatom povrću, bolje je uvek uzeti koju šaku više. Ako i ostane, sjajno – sledećeg dana od blitve ili spanaća možete napraviti omlet, pitu ili jednostavno ponoviti ručak.

Trenutno nema komentara! Budite prvi