Kuvano vino, čuveni recept iz Austrije
Kuvano vino savršeni je izbor pića za božićne praznike. Postoji nekoliko varijanti, ali kuvano vino koje se kod nas pije, je čuveno piće koje dolazi iz austrije, gluhvajn.
Šta je gluhvajn
Gluhvajn je nemačko kuvano vino. Reč se prevodi kao “svetlucavo vino” jer će vas ovo alkoholno piće učiniti osvetljenim iznutra!
Najbolje vino za gluhvajn
Koristite suvo crveno vino. Nemojte koristiti nešto što ne biste želeli da popijete, ali nemojte se trošiti ni za najskuplje boce.
Bilo šta da koristite, pobrinite se da dodate vino smeši kada je vruće, ali ne ključa (da alkohol ne ispari).
Kako napraviti kuvano vino
Pomešate vodu, šećer i štapić cimeta do ključanja. Smanjite temperaturu.
Isecite jednu narandžu na pola i iscedite sok u smesu.
Karanfilić ubacite u smesu, a ako ste sigurni da narandža nije prskana, najbolje bi bilo da karanfilić ubacite u koru narandže i sve ubacite u šerpu.
Krčkajte dok smesa ne postane gusta i sirupasta. Sklonite s vatre.
Umešajte vino dok je smesa vruća, ali ne ključa.
Kako poslužiti kuvano vino
Uklonite štapić cimeta i koru od narandže, zatim sipajte vino u keramičke šolje. Ukrasite kriškama narandže. Ako odlučite da poslužite piće u staklenim šoljama, obavezno ih zagrijte toplom vodom pre nego što ih napunite kako se staklo ne bi razbilo.
Šta vam treba za kuvano vino
Sastojci:
¾ šolje vode
¾ šolje belog šećera
1 (3 inča) štapić cimeta
2 srednje narandže, podeljene
10 celih karanfilića
1 (750 mililitara) flaša crvenog vina
Vreme pripreme: 5 min
Vreme kuvanja: 35 min
Ukupno vreme: 40 min
Porcije: 6
Količina: 3 šolje