Kuvar hrvatske reprezentacije otkrio recept za jelo koje fudbaleri jedu pre utakmica: Sve sastojke imate, pravi se začas
U toku je EURO 2024, a evo šta pred važne utakmice jedu hrvatski fudbaleri.
Zvanični kuvar hrvatske fudbalske reprezentacije, šef Tomica Đukić fudbalerima pre utakmica najviše voli da posluži domaću šalšu s testeninom, posutu sirom i prelivenu maslinovim uljem.
Upravo takvo jelo daje im dovoljno energije, a ne opterećuje ih kako bi mogli da se kreću s lakoćom. Šalša je i jelo koje budi asocijacije na leto, a prezreli paradajz koji se neretko može pronaći na pijacama leti kao onaj za kuvanje je i najbolji za šalšu. Ne dajte da vas zavara cena ili neugledan izgled – manekenke bez mane iz tegli neće dati zadovoljavajuće rezultate, piše Pun kufer.
Koja je vrsta paradajza najbolja za šalšu?
Sa zrelim šljivarima ili volovskim srcem ne možete da pogrešite. Osim dobrog paradajza, potrebno je i nešto strpljenja. Ako nemate vremena, nemojte ni da počinjete s kuvanjem jer su za pravu šalšu potrebni sati – zavisno od količine, od dva do tri – ili duže. Jedino tako ćete dobiti sos pun ukusa.
Ako je skuvate u većim količinama, slobodno je zaledite u malim plastičnim čašama pa iskoristite kao bazu raznih soseva, supa i variva ili pak nadeva za pice, pogače i slane savijače.
Šta je šporka šalša?
Kožicu paradajza neki kuvari ne gule kako bi dobili na intenzivnijem ukusu, žele da zadrže nešto teksture ili planiraju da kuvaju šalšu tako dugo dok se praktički ne raspadne. Takva šalša se naziva „šporka“, ali pod istim nazivom je i šalša u koju se dodaju i tikvice ili patlidžani. Ako ipak želite finu teksturu šalše, paradajz pre pripreme zarežite, blanširajte pa ogulite i naseckajte. Prema želji, šalšu možete i da ispasirate.
Sastojci za šporku šalšu:
– 2 dl maslinovog ulja
– 2 dl belog vina
– 5 čena belog luka
– 2 glavice luka
– 2 kg paradajza
– otprilike 1 kašika šećera (zavisi od slatkoće paradajza)
– nekoliko grančica peršuna
– 1 list lovora
– so i biber
Priprema šalše:
Paradajz naseckajte na komade. Na maslinovom ulju propržite sitno seckani luk i beli luk pa potom dodajte paradajz sa sokom koji je ispustio. Dodajte so i biber pa kada prokuva smanjite vatru, sipajte vino, ubacite šećer, peršun i lovor pa kuvajte oko 2 do 3 sata. Probajte i prema potrebi dodatno začinite. Poslužite s testeninom.