• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kuvar hrvatske reprezentacije otkrio recept za jelo koje fudbaleri jedu pre utakmica: Sve sastojke imate, pravi se začas
Foto: Shutterstock/ESstock

Kuvar hrvatske reprezentacije otkrio recept za jelo koje fudbaleri jedu pre utakmica: Sve sastojke imate, pravi se začas

CityMagazine
25.06.2024. 2 min Recepti

U toku je EURO 2024, a evo šta pred važne utakmice jedu hrvatski fudbaleri.

Zvanični kuvar hrvatske fudbalske reprezentacije, šef Tomica Đukić fudbalerima pre utakmica najviše voli da posluži domaću šalšu s testeninom, posutu sirom i prelivenu maslinovim uljem.

Upravo takvo jelo daje im dovoljno energije, a ne opterećuje ih kako bi mogli da se kreću s lakoćom. Šalša je i jelo koje budi asocijacije na leto, a prezreli paradajz koji se neretko može pronaći na pijacama leti kao onaj za kuvanje je i najbolji za šalšu. Ne dajte da vas zavara cena ili neugledan izgled – manekenke bez mane iz tegli neće dati zadovoljavajuće rezultate, piše Pun kufer.

Koja je vrsta paradajza najbolja za šalšu?

Sa zrelim šljivarima ili volovskim srcem ne možete da pogrešite. Osim dobrog paradajza, potrebno je i nešto strpljenja. Ako nemate vremena, nemojte ni da počinjete s kuvanjem jer su za pravu šalšu potrebni sati – zavisno od količine, od dva do tri – ili duže. Jedino tako ćete dobiti sos pun ukusa.

Ako je skuvate u većim količinama, slobodno je zaledite u malim plastičnim čašama pa iskoristite kao bazu raznih soseva, supa i variva ili pak nadeva za pice, pogače i slane savijače.

Kuvar hrvatske reprezentacije otkrio recept za jelo koje fudbaleri jedu pre utakmica: Sve sastojke imate, pravi se začas
Foto: Shutterstock/Zuzana Fajmonova

Šta je šporka šalša?

Kožicu paradajza neki kuvari ne gule kako bi dobili na intenzivnijem ukusu, žele da zadrže nešto teksture ili planiraju da kuvaju šalšu tako dugo dok se praktički ne raspadne. Takva šalša se naziva „šporka“, ali pod istim nazivom je i šalša u koju se dodaju i tikvice ili patlidžani. Ako ipak želite finu teksturu šalše, paradajz pre pripreme zarežite, blanširajte pa ogulite i naseckajte. Prema želji, šalšu možete i da ispasirate.

Sastojci za šporku šalšu:

– 2 dl maslinovog ulja
– 2 dl belog vina
– 5 čena belog luka
– 2 glavice luka
– 2 kg paradajza
– otprilike 1 kašika šećera (zavisi od slatkoće paradajza)
– nekoliko grančica peršuna
– 1 list lovora
– so i biber

Priprema šalše:

Paradajz naseckajte na komade. Na maslinovom ulju propržite sitno seckani luk i beli luk pa potom dodajte paradajz sa sokom koji je ispustio. Dodajte so i biber pa kada prokuva smanjite vatru, sipajte vino, ubacite šećer, peršun i lovor pa kuvajte oko 2 do 3 sata. Probajte i prema potrebi dodatno začinite. Poslužite s testeninom.

 

Oznake:

euro 2024fudbaleri

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Uz vrele dane, najbolje idu hladne zakuske: Poznati kuvar nam je otkrio tri brza i ukusna recepta
Prethodni

Uz vrele dane, najbolje idu hladne zakuske: Poznati kuvar nam je otkrio tri brza i ukusna recepta

Bela čorba
Sledeći

Bela čorba, recept za savršeno letnje jelo

Sledeći
Bela čorba
25.06.2024.

Bela čorba, recept za savršeno letnje jelo

Prethodni
21.06.2024.

Uz vrele dane, najbolje idu hladne zakuske: Poznati kuvar nam je otkrio tri brza i ukusna recepta

Uz vrele dane, najbolje idu hladne zakuske: Poznati kuvar nam je otkrio tri brza i ukusna recepta

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    28 godina kasnije
    “28 godina kasnije” konačno stiže u domaće bioskope
    CityMagazine
    Indira Paganotto
    Indira Paganotto je izbacila novi hit u saradnji sa legendom elektronske muzike
    CityMagazine
    poslednji problem
    „Poslednji problem”: Filmski detektiv pred stvarnim izazovom
    Filip Milosavljević
    the cure
    The Cure objavili album „Mixes Of A Lost World“
    Filip Milosavljević
    elio
    Ko sve pozajmljuje glas u novoj Piksarovoj animaciji „Elio”?
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖