• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
lava kolač
Lava kolač, foto: vm2002 / Alamy / Alamy / Profimedia

Lava kolač, recept kuvara koji ga je izmislio

CityMagazine
11.11.2023. 2 min Recepti

Lava kolač je toliko savršen da je malo onih koji mogu da mu odole. Kremast i bogat ukusima, a tako jednostavan.

Kolač koji je nastao osamdesetih bio je predmet rasprava među kuvarima, jer bilo više njih koji su trvrdili da su ga izmislili.

Francuski kuvar Mišel Bras je rekao da je izmislio ovaj kolač 1981. godine, nakon dve godine eksperimentisanja. Francuski kuvar i čokolatijer Žak Tor potvrđuje da je takav dezert postojao u Francuskoj tokom osamdesetih.

Sa druge strane, francuski kuvar Žan-Žorž Vonžeriten tvrdi da je izmislio jelo u Njujorku 1987. godine. Jednostavno, čokoladni patišpan je izvadio ranije iz rerne i lava kolač je bio pred njim. Njemu se pripisuje popularizacija kolača u Americi, gde je ovaj kolač bio obavezna stavka na jelovnicima u restoranima tokom devedesetih.

Obe recepture nisu slične, iako je rezultat sličan. Brasov recept se pravi iz dva dela: smrznuto jezgro, prekriveno testom od pirinča, i pečeno u kalupu.

Vonžeritenova receptura je jednostavnija i danas se i kod nas češće pravi: smesa za čokoladni kolač od običnog brašna, kratko pečena u veoma vrućoj rerni, taj recept i donosimo.

Sastojci:

100g putera, plus dodatno za premazivanje
100g tamne čokolade, iseckane
150g svetlog smeđeg šećera
3 velika jaja
½ kašičice ekstrakta vanile
50g običnog brašna
slatka pavlaka, za posluživanje

Postupak

Ugrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa (180 stepeni sa ventilatorom/gas 6).

Dobro namastite 6 kalupa za sufle.

Stavite 100g putera i 100g iseckane tamne čokolade u posudu otpornu na toplotu. Postavite je iznad lonca sa vrelom vodom ili je stavite u mikrotalasnu i istopite u intervalima od 30 sekundi na niskoj temperaturi. Mešajte dok smesa ne postane glatka. Ostavite da se malo ohladi, otprilike 15 minuta.

Pomoću električnog miksera umutite 150g svetlog smeđeg šećera. Zatim dodajte 3 velika jaja jedno po jedno, a potom ½ kašičice ekstrakta vanile i na kraju 50g običnog brašna. Podelite smesu između kalupa za sufle ili posuda.

Sada možete staviti smesu u frižider ili zamrzivač dok niste spremni da ih ispečete. Mogu se peći direktno iz zamrzivača 16 minuta, ili pecite odmah 10-12 minuta dok vrhovi ne postanu čvrsti na dodir, ali sredina i dalje treba da bude mekana.

Pažljivo prođite nožem oko ivice svakog suflea, zatim ih izvrnite na tanjire za posluživanje i poslužite sa slatkom pavlakom.

Oznake:

lava kolač

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Pet grešaka zbog kojih nam pržene lignje ispadnu loše kad ih pripremamo kod kuće
Prethodni

Pet grešaka zbog kojih nam pržene lignje ispadnu loše kad ih pripremamo kod kuće

rozen torta
Sledeći

Sledeći
rozen torta
13.11.2023.

Prethodni
11.11.2023.

Pet grešaka zbog kojih nam pržene lignje ispadnu loše kad ih pripremamo kod kuće

Pet grešaka zbog kojih nam pržene lignje ispadnu loše kad ih pripremamo kod kuće

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖