Lazanje, recept koji je najbolje ocenjen na internetu
Kada je Džon Čendler pre više od 20 godina okačio ovaj recept za lazanje na sajtu Allrecipes, nije imao pojma koliko će biti uspešan.
Jedan je od najpopularnijih recepata svih vremena, “Najbolje lazanje na svetu” ima više od 7 miliona pregleda godišnje i rangira se među najomiljenijim receptima za lazanje na internetu već dve decenije.
I, zato smo rešili da vam ponudimo ovaj recept i da vidimo zašto se oko njega diže baš tolika frka.
Pravljenje lazanje može da bude vremenski zahtevno, ali rezultati itekako vrede čekanja.
Detaljan spisak sastojaka i korak-po-korak uputstva nalaze se u receptu ispod, ali hajde da prođemo kroz osnove:
Sastojci za lazanje
Meso: Ove izuzetno mesne lazanje sadrže slatku italijansku kobasicu i mleveno goveđe meso. Kod nas ne može da se nađe italijanska kobasica u crevu, pa je možete zameniti kobasicom za pečenje, ili jednostavno junetinom.
Luk i beli luk: Luk i dva čena belog luka se kuvaju s mesom zbog ukusa.
Proizvodi od paradajza: Biće vam potrebna konzerva pasiranog paradajza, dve konzerve paradajz sosa i dve konzerve paradajz paste. Može i sveži paradajz i paradajz pire.
Šećer: Dve kašike belog šećera dodaju blagu slatkoću i poboljšavaju ukus sosa.
Začini i začini: Ovaj recept za lazanje obogaćen je svežim peršunom, suvim listovima bosiljka, solju, italijanskim začinom, semenkama komorača i crnim biberom.
Listovi lazanje: Koristite kupovne ili domaće listove lazanje.
Sirevi: Parmezan, mocarela i rikota čine ove lazanje dodatno dekadentnim.
Jaje: Jaje pomaže da se sjedini rikota kako ne bi procurila iz lazanje kada je isečete.
Kako napraviti lazanje korak po korak
Evo veoma kratkog pregleda onoga što možete očekivati kada pravite domaće lazanje:
Napravite mesni sos.
Skuvajte testeninu.
Napravite smesu sa sirom.
Složite lazanje prema uputstvima recepta.
Prekrijte folijom i pecite.
Ostavite lazanje da odstoje pre sečenja.
Kako složiti lazanje
Detaljne instrukcije za složenje mogu se pronaći u receptu ispod, ali ovim redosledom ćete pratiti korake:
Sos od mesa
Testenina
Smesa sa sirom
Kolutovi mozzarelle
Sos od mesa
Parmezan sir
Ponovite slojeve, a zatim prekrijte preostalim mozzarelom i parmezanom.
Koliko dugo se peče lazanje
Složene lazanje trebalo bi da se peku oko 50 minuta u prethodno ugrejanoj rerni . Prekrijte folijom prvih 25 minuta, zatim ostavite da se peče otkriveno još 25 minuta. Takođe je važno da ostavite lazanje da odstoje na sobnoj temperaturi oko 15 minuta pre nego što je isečete.
Kako podgrejati lazanje
Jednostavno prekrijte ostatke folijom i pecite oko 15 minuta u rerni na 200 stepeni.
Kako zamrznuti lazanje
Ako planirate da zamrznete lazanje, najbolje je da ih odmah poređate u aluminijumske posude, koje mogu direktno u rernu. Zatim ih obmotajte streč folijom, pa umotajte alu, da se ne bi stvarao led i mogu da vam stoje zamrznute tri meseca.
Kako ponovo zagrejati zamrznute lazanje
Odmrznite zamrznute lazanje u frižideru preko noći, zatim pratite uputstva za podgrevanje gore. Ako nemate vremena da odmrzavate u frižideru, možete ih ponovo zagrejati iz zamrznutog stanja — samo se pobrinite da dodate nekoliko minuta na vreme pečenja kako biste osigurali da jelo bude dovoljno zagrijano.
I konačno, stižemo do recepta.
Recept za lazanje
Sastojci:
1 kilogram slatke italijanske kobasice, ova kobasica uglavnom nema da se kupi kod nas, zamenite je kobasicom za pečenje ili jednostavno, mlevenim mesom
750 gr mleve junetine
½ šolje sitno seckanog luka
2 čena belog luka, izgnječenog
1 konzerva pasiranog paradajza
2 konzerve konzerviranog paradajz sosa
2 konzerve konzervisane paradajz paste
½ šolje vode
2 kašike belog šećera
4 kašike sitno seckanog svežeg peršuna, podeljene
1 ½ kašičica sušenog lista bosiljka
1 ½ kašičica soli, podeljene, ili po ukusu
1 kašičica italijanskog začina
½ kašičice semenki komorača
¼ kašičice mlevenog crnog bibera
12 listova lazanje
pola kilograma rikote
1 jaje
300 grama mozzare, seckane
Priprema:
Propržite kobasicu, mleveno meso, luk i beli luk na srednjoj vatri dok ne dobiju lepu smeđu boju.
Dodajte paradajz, paradajz sos, paradajz pire i vodu. Posolite, dodajte dve kašike peršuna, bosiljka, kašičicu soli, italijanskim začinima, semenkama komorača i biberom. Krčkajte, poklopljeno, oko 1 i po sat, povremeno mešajući.
Stavite veliki lonac sa blago posoljenom vodom da provri. Kuvajte listove lazanje u ključaloj vodi 8 do 10 minuta. Ocedite lazanje i isperite hladnom vodom.
Umutite rikotu sa jajetom, i preostalih dve kašike peršuna i pola kašičice soli.
Ugrejte rernu na 190 stepeni.
Za sastavljanje: Rasporedite jednu i po šolju mesa u dnu pleha za pečenje veličine 9×13 inča. Poređajte 6 listova lazanje. Razmažite polovinu smese od rikote. Prekrijte trećinom listića mocarele. Kašikom prelijte šolju i po mesa preko mocarele i pospite sa 1/4 šolje parmezana.
Ponavljajte slojeve i prekrijte preostalom mocarelom i parmezanom. Prekrijte aluminijumskom folijom: da biste sprečili lepljenje, ili poprskajte foliju sprejom za kuvanje ili se pobrinite da folija ne dodiruje sir.
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni 25 minuta. Uklonite foliju i pecite još 25 minuta.
Ostavite lazanju da odstoji 15 minuta pre posluživanja.