Ledene kocke, recept
Ledene kocke su savršeni kolač koji je osamdesetih bio obavezan u svakoj kući na Balkanu. Lako se prave.
Sastojci za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 kašika kakao praha
Kesica praška za pecivo
Sastojci za preliv:
20 kašika šećera
Malo vode
Sastojci za fil:
Litar mleka
10 kašika šećera
10 kašika gustina ili brašna
250 grama margarina ili putera
Sastojci za glazuru:
100 grama čokolade
3 kašike ulja
Uputstvo:
Odvojite žumanca od belanaca. Mutite belanca dok ne postanu čvrst sneg. Dodajte šećer i mutite dalje dok ne dobijete čvrstu smesu. Zatim postepeno dodajte žumanca, brašno, kakao prah i prašak za pecivo. Lagano promešajte kašikom ili varjačom.
Ulijte smesu za koru u pripremljenu tepsiju koju ste prethodno podmazali uljem i posuli brašnom. Stavite tepsiju u frižider da se stegne. Pecite koru u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Kora je gotova kada se ivice kolača odvoje od pleha.
Dok se kora peče, pripremite preliv tako što ćete ušpinovati šećer sa malo vode. Kada tečnost proključa, kuvajte je još tri do pet minuta. Prelijte prohlađenu koru pripremljenim prelivom.
Za fil, stavite litar mleka u šerpu, dodajte šećer i kuvajte dok ne proključa. U zasebnoj posudi pomešajte gustin ili brašno sa malo vode dok ne dobijete smesu gustine kao za puding ili palačinke. Dodajte smesu u proključalo mleko i kuvajte dok se ne zgusne. Ostavite fil da se ohladi, zatim mu dodajte margarin ili puter i dobro umutite mikserom.
Fil rasporedite preko natopljene kore.
Za glazuru, na tihoj vatri otopite čokoladu sa uljem.
Rasporedite glazuru od čokolade ravnomerno preko fila.
Stavite gotov kolač u frižider i ostavite da odstoji nekoliko sati pre služenja.
Nakon što odstoji, možete iseći kolač na kocke i poslužiti. Uživajte.
No Comment! Be the first one.