• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
karbonare
Karbonare, foto: Shutterstock

Karbonare, recept koji treba da čuvate

CityMagazine
11.04.2024. 3 min Recepti

Karbonare je najkremastija pasta na svetu. Ne treba vam mnogo sastojaka, ali vam treba posvećenost, ako želite da uživate u ukusu.

Mogu da je pripreme i početnici, samo pratite recept.

Karbonara je tradicionalno italijansko jelo, specifično povezano sa rimskom kuhinjom. Iako postoji nekoliko teorija o poreklu karbonare, većina ih ukazuje na Rim kao mesto njenog nastanka.

Postoji nekoliko legendi i priča koje se vezuju za poreklo karbonare. Jedna od popularnijih teorija kaže da su italijanski rudari u Apeninima, poznati kao “carbonari”, kreirali jelo.

Kao i kod mnogih recepata, poreklo ovog jela i njegovog imena su oskudni[5], ali veruje se da potiče iz regije Lacio[1][2]. Prvi put se u široj javnosti pojavljuje 1950. kada je opisano u italijanski novinama La Stampa kao jelo omiljeno među američkim oficirima koji su bili u Italiji i Rimu za vreme Drugog svetskog rata, piše Wikipedia.

Bez obzira na tačno poreklo, karbonara je postala jedno od najpoznatijih i najvoljenijih jela italijanske kuhinje i široko je prihvaćena širom sveta.

Karbonare, recept koji treba da čuvate

Hrskava slaninica za karbonare foto: Shutterstock

Karbonare recept

Potrebno vam je:

  • 450 grama špageta
  • 2 kašike maslinovog ulja, podeljene, ili po potrebi
  • 8 šnita slanine, iseckane
  • 1 glavica crnog luka, iseckana
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • 60 ml suvog belog vina
  • 4 velika jaja, umućena
  • 120 grama rendanog parmezana
  • so i crni biber po ukusu
  • 2 kašike seckanog svežeg peršuna
  • 2 kašike rendanog parmezana
Karbonare, recept koji treba da čuvate

Karbonare foto: Shutterstoc

Uputstvo:

Stavite veliki lonac sa blago posoljenom vodom da proključa. Kuvajte špagete u ključaloj vodi, povremeno mešajući, dok ne postanu mekane ali čvrste za zalogaj, oko 12 minuta. Ocedite, pomešajte špagete sa 1 kašikom maslinovog ulja i ostavite sa strane.

Recept za karbonaru slavnog italijanskog kuvara i 4 cake uz koje uvek ispadne savšeno kremasta i slasna

Stavite iseckanu slaninu u veliku tiganj na srednjoj vatri; kuvajte i mešajte dok ne postane ravnomerno rumena, oko 10 minuta. Ocedite slaninu na papirnim ubrusima, sačuvajte 2 kašike masnoće od slanine u tiganju.

Dodajte 1 kašiku maslinovog ulja u masnoću od slanine u tiganju. Dodajte iseckani crni luk i kuvajte na srednjoj vatri dok luk ne postane proziran. Dodajte sitno iseckani beli luk i kuvajte dok ne zamiriše, oko 1 minut. Dodajte vino i kuvajte još 1 minut.

Vratite kuvanu slaninu u tiganj; dodajte kuvane špagete. Promešajte da se obloži i zagreje, dodajući više maslinovog ulja ako se čini suvim ili lepi. Dodajte umućena jaja i kuvajte, neprestano mešajući štipaljkom ili velikom viljuškom, dok se jaja jedva ne stegnu. Brzo dodajte 120 grama parmezana i ponovo promešajte. Začinite solju i biberom (imajte na umu da su slanina i parmezan veoma slani).

Poslužite toplo posuto seckanim peršunom i dodatnim parmezanom na stolu.

Karbonare po ovom receptu:

Vreme pripreme: 20 min
Vreme kuvanja: 20 min
Ukupno vreme: 40 min
Porcije: 8

Bonus savet za karbonare

Karbonara spada u grupu jela s kratkom listom sastojaka – i podjednako kratkim i jednostavnim postupkom pripreme. Međutim, ovo jelo ne trpi greške. Ako ne želite za ručak da jedete kajganu sa špagetima, pomno pratite recept i držite koncentraciju.

Kako bismo pomogli, pripremili smo listu osnovnih pravila za pripremu ukusne, kremaste karbonare.

Jaja moraju biti sobne temperature

Ako ne želite da sos bude grudvast, jaja obavezno izvadite iz frižidera i pustite da odstoje na sobnoj temperaturi. To je prvi korak ka kremastoj karbonari.

Uložite snagu u mešanje

Žumanca su zvezde karbonare pa nemojte dopustiti da sve pokvari mala količina belanaca. Snažno ih izmešajte mikserom kako bi se sjedinili – i nemojte odustati dok smesa ne bude glatka. U suprotnom ni krajnji rezultat neće biti zadovoljavajuć.

Oznake:

karbonare

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

ledene kocke
Prethodni

Ledene kocke, recept

sok od cvekle
Sledeći

Sok od cvekle, recept

Sledeći
sok od cvekle
11.04.2024.

Sok od cvekle, recept

Prethodni
10.04.2024.

Ledene kocke, recept

ledene kocke

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    dušan kovačević
    Dušan Kovačević u Evropskom parlamentu: Evropa mora zaštititi civilno društvo i kulturni sektor u Srbiji
    CityMagazine
    ksenija pajčin
    Šta zajedničko imaju Ksenija Pajčin i grupa Oasis (VIDEO)
    CityMagazine
    Jakov Jozinović
    Ovo je glavno pitanje koje su postavljali ljudi iz Beograda ovih dana, i kakve veze sa tim ima Jakov Jozinović
    CityMagazine
    predator divljina
    Specijalna projekcija filma „Predator: Divljina“ 5. novembra
    CityMagazine
    Crna svadba
    Pogledali smo drugu sezonu serije “Crna svadba” i dobili smo sve, sem onoga što smo želeli
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖