• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Recept za karbonaru slavnog italijanskog kuvara i 4 cake uz koje uvek ispadne savšeno kremasta i slasna
Karbonara, foto: Shutterstock / DronG

Recept za karbonaru slavnog italijanskog kuvara i 4 cake uz koje uvek ispadne savšeno kremasta i slasna

Ivana Milošević
06.04.2023. 3 min Recepti

Karbonara je klasik tradicionalne italijanske kuhinje koji obožava cela planeta. Shodno tome, “Unione Italiana Food i International Pasta Organisation” rešila je da joj posveti jedan dan, a to je 6. april.

Francuski jutjuber je šestog aprila 2017. godine objavio video sa “katastrofalnim” receptom za karbonaru koji je izazvao negodovanje širom sveta. Video je nakon toga uklonjen, a taj dan je izabran za dan u kome će se zaista slaviti prava karbonara.

Nedavno smo objavili najsmešniji recept za karbonaru, a sada smo u slavu svima omiljenog jela, rešili da 6. april proslavimo originalnim receptom za karbonaru slavnog italijanskog kuvara, koji je podelio i male cake kako da vam karbonara uvek uspe!

Postoji puno polemika oko autentičnog recepta za karbonaru, i zato smo da bismo rešili sve dileme pronašli izvorni recept koji će vas oboriti s nogu, a ne zahteva namirnice koje se kod nas teško nalaze (na primer, slanina guanciale koja ide u originalni recept).

Za fenomenalan ukus prave karbonare biće dovoljna pančeta, maslinovo ulje, dva jaja, parmezan, biber i naravno špageti.

Recept za karbonaru slavnog italijanskog kuvara i 4 cake uz koje uvek ispadne savšeno kremasta i slasna
Foto: Shutterstock / unknown1861

Kako napraviti najbolju karbonaru?

Karbonara spada u grupu jela s kratkom listom sastojaka – i podjednako kratkim i jednostavnim postupkom pripreme. Međutim, ovo jelo ne trpi greške. Ako ne želite za ručak da jedete kajganu sa špagetima, pomno pratite recept i držite koncentraciju.

Kako bismo pomogli, pripremili smo listu osnovnih pravila za pripremu ukusne, kremaste karbonare.

Jaja moraju biti sobne temperature

Ako ne želite da sos bude grudvast, jaja obavezno izvadite iz frižidera i pustite da odstoje na sobnoj temperaturi. To je prvi korak ka kremastoj karbonari.

Uložite snagu u mešanje

Žumanca su zvezde karbonare pa nemojte dopustiti da sve pokvari mala količina belanaca. Snažno ih izmešajte mikserom kako bi se sjedinili – i nemojte odustati dok smesa ne bude glatka. U suprotnom ni krajnji rezultat neće biti zadovoljavajuć.

Recept za karbonaru slavnog italijanskog kuvara i 4 cake uz koje uvek ispadne savšeno kremasta i slasna
Foto: Shutterstock / Alessio Orru

Sklonite s vatre na vreme!

Ovo je korak u kom ljudi najčešće greše. Ne bi trebalo da mešati testeninu i sos na vatri jer ćete ih prekuvati; biće neprijatno lepljivi i grudvasti. Ne samo da treba da ugasite vatru, već tiganj treba fizički da sklonite s vrućeg šporeta.

Pripazite pri ulivanju jaja

Dakle, posudu sklonite s vatre i postepeno dodajte jaja. Nemojte praviti pauzu jer će se testenina i posuda ohladiti i neće biti dovoljno toplote za obradu jaja. Kako bi sve prošlo bez problema, i bez pokidanih špageta, poslužite se hvataljkom. Pažljivo mešajte i potrudite se da sos bude ravnomerno raspoređen.

Recept za karbonaru pravih Italijana

Evo kako špagete karbonara priprema “veteran” italijanske gastronomije Antonio Karlućo, a originalni recept za pravu italijansku karbonaru prenosimo u nastavku.

Sastojci:

– 220 g špageta

– 25 g pančete (italijanske slanine) naseckane na male kockice

– 2 kašike maslinovog ulja

– 2 jaja

– 50 g parmezana (ili odležanog pekorina), sveže narendanog

– sveže mleveni crni biber

Priprema:

Skuvajte testeninu u velikoj šerpi s kipućom slanom vodom prema uputstvima na pakovanju, al dente. U međuvremenu zagrejte ulje u tiganju i pržite pančetu nekoliko minuta, dok komadići ne postanu hrskavi. U velikoj činiji lagano umuti jaja s narendanim sirom i biberom. Kada je testenina gotova, ocedite je i dodajte u tiganj s pančetom i dobro promešajte. Sklonite je s vatre i ostavite da se malo ohladi. Zatim dodajte smesu jaja i sira. Sve dobro promešajte i odmah poslužite.

Detaljan postupak pogledaj u videu:

Oznake:

karbonarapasta karbonara

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Kako se boriti protiv snega u aprilu? Ova jednostavna supa od spanaća će vas zgrejati za tili čas
Prethodni

Kako se boriti protiv snega u aprilu? Ova jednostavna supa od spanaća će vas zgrejati za tili čas

"Tačno ćemo da zaratimo sa Italijanima zbog ovoga": mrežama se širi slika pice sjajnog imena koju bi retko ko probao
Sledeći

“Tačno ćemo da zaratimo sa Italijanima zbog ovoga”: mrežama se širi slika pice sjajnog imena koju bi retko ko probao

Sledeći
"Tačno ćemo da zaratimo sa Italijanima zbog ovoga": mrežama se širi slika pice sjajnog imena koju bi retko ko probao
11.04.2023.

“Tačno ćemo da zaratimo sa Italijanima zbog ovoga”: mrežama se širi slika pice sjajnog imena koju bi retko ko probao

Prethodni
04.04.2023.

Kako se boriti protiv snega u aprilu? Ova jednostavna supa od spanaća će vas zgrejati za tili čas

Kako se boriti protiv snega u aprilu? Ova jednostavna supa od spanaća će vas zgrejati za tili čas

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    MMF
    Zoster ponovo na MMF-u: Nedelja koja ne liči na kraj festivala
    CityMagazine
    exit
    Organizatori EXIT festivala povodom izjave gradonačelnika Novog Sada: „Jedina politička zloupotreba je pokušaj cenzure i gušenja Exita“
    CityMagazine
    arlemm
    Otvaraju se vrata muzičkog Makonda u Arilju – počinje festival ARLEMM
    CityMagazine
    čedomir petrović
    Čedomir Petrović u seriji “Vruć vetar” je tumačio lik kog smo zaboravili – a čiji izum bi nam danas itekako dobro došao
    CityMagazine
    film
    Žarko Laušević i Branslav Lečić glume u ovom filmu, ali kad budete videli kako su potpisani na špici ništa vam neće biti jasno: Ostvarenje koje već 30 godina zabavlja filmofile
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖