• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Ovo je najjednostavniji način da otkrijete da li su jaja sveža
Foto: Jakub Kapusnak on Unsplash

Ovo je najjednostavniji način da otkrijete da li su jaja sveža

CityMagazine
03.04.2024. 2 min Ishrana

Kada nešto spremamo s jajima, uvek postoji rizik da upropastimo jelo, tako što ćemo u njega slučajno staviti pokvareno jaje. Ipak, postoje neki trikovi koji pomažu da se otkrije da li je ono sveže ili ne.

Metoda uranjanja u vodu

Najbolji način da prepoznate da li je jaje sveže je metoda uranjanja u vodu. Jaja polažemo u šerpu u koju smo sipali vodu do nivoa koji je barem dvostruko viši od visine jaja.

Ako jaja potonu i ostanu čvrsto na dnu reč je o veoma svežim jajima. Jaja koja se pomalo dižu od dna nisu najsvežija, no svakako su još uvek sigurna za konzumiranje.

Jaja koja plutaju su pokvarena i ne bi trebalo da se konzumiraju. Razlog plutanja jaja je vazduh. Naime, ljuska jaja je porozna i dopušta ulazak vazduha i izlazak vlage. Zbog toga se smanjuje volumen samog jaja, a raste udeo vazdušne komore i jaje počinje da pluta, piše Miss7Zdrava.

Kod starijih jaja belance je retko, a žumance lako puca

Nakon što jaje razbijemo tada možemo i vizuelno proceniti njegovu svežinu. Sveže jaje ima čvrsto i ispupčeno žumance i gusto i mutno belance. No, kako vreme prolazi, belance jaja postaje prozirno i gubi viskoznost, a membrana žumanca sve više slabi i na kraju lako puca.

Za ove promene zaslužno je nekoliko hemijskih reakcija. U prvom redu dolazi do promene pH vrednosti jaja, odnosno jaje postaje više alkalno. Proteini belanaca u kiseloj sredini čvrsto se drže zajedno i dovoljno su jaki da prelamaju svetlost, tako da belance vizuelno izgleda zamućena.

Kako raste pH tako slabi proteinska veza, a belance se sve više razilazi i čini prozirnim. U toj situaciji dolazi do promene i u žumancu.

Žumance prima vodu iz belanca čime slabi njegova membrana i čitava struktura. Starije jaje, ali koje je još uvek bezbedno za konzumiranje, razliće se u tiganju i nećete uspeti da dobijete lepi oblik kod, na primer, prženja jaja “na oko”.

Starija jaja će i kod kuvanja imati nepravilan oblik. Međutim, ipak postoji jedna kulinarska prednost starijih jaja, a to je da će se nakon kuvanja lakše oljuštiti.

Oznake:

jajatrik

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Nova Xiaomi kampanja stavlja vas ispred objektiva legende
Prethodni

Nova Xiaomi kampanja stavlja vas ispred objektiva legende

Shoppster
Sledeći

Zašto je Shoppster sinonim za savremeni online šoping?

Sledeći
Shoppster
03.04.2024.

Zašto je Shoppster sinonim za savremeni online šoping?

Prethodni
02.04.2024.

Nova Xiaomi kampanja stavlja vas ispred objektiva legende

Nova Xiaomi kampanja stavlja vas ispred objektiva legende

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    štrumpfovi
    „Štrumpfovi – veliki film“ vodi u nezaboravnu avanturu
    CityMagazine
    ivan tokin
    Najzrelije Tokinovo delo – „Crna noć nada mnom i zvezdano nebo u meni” u prodaji od 10. jula
    CityMagazine
    metal
    Ovo je 5 najvrelijih metal koncerata u Srbiji ovog leta – čak i za one koji inače ne slušaju ovu vrstu muzike
    Miloš Dašić
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    CityMagazine
    biblioteka cenzora knjiga
    „Biblioteka cenzora knjiga“: (S)misli svojom glavom
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖