• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
loara torta
Foto: Shutterstock/rom_olik

Loara torta – savršena završnica svečanog ručka puna vanile, lešnika i keksa

CityMagazine
23.10.2024. 2 min Recepti

Loara torta je čuvena raskošna poslastica koja je idealna za slave i druga slavlja. Meke korice od lešnika bogato nafilovane kremom od vanile i plazme, te ganaš od bele čokolade čine ovu poslasticu jedinstvenim ugođajem za sva čula kome je teško odoleti.

Prelepog izgleda i još boljeg ukusa, Loara torta je sjajna završnica svečanog ručka, a budući da je vazdušasta, kremasta i lagana, topi se u ustima i uglavnom se dopada svima. U nastavku pogledajte recept za ovu neodoljivu poslasticu koja će bez sumnje zadiviti sve vaše goste:

Loara torta

Sastojci:

Za jednu koru (ukupno ih ima 4):

  • 4 belanceta
  • 6 kašika mlevenih lešnika
  • 200 g šećera
  • malo limunovog soka

Za fil:

  • 16 žumanaca
  • 5 kašike šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 750 ml mleka
  • 2 kašike brašna
  • 200 g bele čokolade
  • 250 g mlevenog plazma keksa
  • 200 g putera
  • 50 g šećera u prahu

Za ganaš:

  • 100 ml slatke pavlake
  • 200 g bele čokolade

Za dekoraciju:

  • tostirani listići badema
Loara torta - savršena završnica svečanog ručka puna vanile, lešnika i keksa
Foto: Shutterstock/Anna_Pustynnikova

Priprema:

  1. Za koru umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg.
  2. Dodajte par kapi limunovog soka i mlevene lešnike, pa lagano sjedinite špatulom.
  3. Sipajte smesu u okrugli kalup koji ste obložili pek papirom i pecite u rerni na 150°C oko 45 minuta.
  4. Izvadite koru iz kalupa i ostavite da se ohladi. Ponovite postupak još 3 puta kako biste ukupno dobili 4 kore.
  5. Za fil penasto umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte prosejano brašno i sjedinite mikserom.
  6. U šerpu sipajte mleko, pa kada krene da vri dodajte smesu sa žumancima. Kuvajte dok se ne zgusne, neprestano mešajući.
  7. Sklonite sa šporeta, pa dodajte belu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne istopi.
  8. Omekšali puter umutite sa prah šećerom, pa dodajte u fil i sve dobro sjedinite mikserom. Nakon toga dodajte i plazmu i sve lagano sjedinite špatulom.
  9. Slažite naizmenično kore i fil, pa na kraju celu tortu premažite filom.
  10. Za dekoraciju napravite ganaš tako što ćete belu čokoladu istopiti i pomešati sa slatkom pavlakom, pa njime prelijte tortu. Ivice dekorišite tostiranim listićima badema, pa stavite tortu u frižider da se dobro stegne i da se ukusi fino povežu.
  11. Loara torta ima najbolji ukus kada je dobro ohlađena i poslužena sa jakom turskom kafom. Uživajte!

Oznake:

bela čokoladalešnikloara tortaplazma keks

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Robert
Prethodni

“Jeo sam u najgorem restoranu u BiH”: Mesto u Sarajevu koje je izazvalo lavinu negativnih komentara

kuvano vino
Sledeći

Kuvano vino – provereni recept koji uspe svaki put

Sledeći
kuvano vino
23.10.2024.

Kuvano vino – provereni recept koji uspe svaki put

Prethodni
22.10.2024.

“Jeo sam u najgorem restoranu u BiH”: Mesto u Sarajevu koje je izazvalo lavinu negativnih komentara

Robert

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖