Loara torta – savršena završnica svečanog ručka puna vanile, lešnika i keksa
Loara torta je čuvena raskošna poslastica koja je idealna za slave i druga slavlja. Meke korice od lešnika bogato nafilovane kremom od vanile i plazme, te ganaš od bele čokolade čine ovu poslasticu jedinstvenim ugođajem za sva čula kome je teško odoleti.
Prelepog izgleda i još boljeg ukusa, Loara torta je sjajna završnica svečanog ručka, a budući da je vazdušasta, kremasta i lagana, topi se u ustima i uglavnom se dopada svima. U nastavku pogledajte recept za ovu neodoljivu poslasticu koja će bez sumnje zadiviti sve vaše goste:
Loara torta
Sastojci:
Za jednu koru (ukupno ih ima 4):
- 4 belanceta
- 6 kašika mlevenih lešnika
- 200 g šećera
- malo limunovog soka
Za fil:
- 16 žumanaca
- 5 kašike šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 750 ml mleka
- 2 kašike brašna
- 200 g bele čokolade
- 250 g mlevenog plazma keksa
- 200 g putera
- 50 g šećera u prahu
Za ganaš:
- 100 ml slatke pavlake
- 200 g bele čokolade
Za dekoraciju:
- tostirani listići badema
Priprema:
- Za koru umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg.
- Dodajte par kapi limunovog soka i mlevene lešnike, pa lagano sjedinite špatulom.
- Sipajte smesu u okrugli kalup koji ste obložili pek papirom i pecite u rerni na 150°C oko 45 minuta.
- Izvadite koru iz kalupa i ostavite da se ohladi. Ponovite postupak još 3 puta kako biste ukupno dobili 4 kore.
- Za fil penasto umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte prosejano brašno i sjedinite mikserom.
- U šerpu sipajte mleko, pa kada krene da vri dodajte smesu sa žumancima. Kuvajte dok se ne zgusne, neprestano mešajući.
- Sklonite sa šporeta, pa dodajte belu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne istopi.
- Omekšali puter umutite sa prah šećerom, pa dodajte u fil i sve dobro sjedinite mikserom. Nakon toga dodajte i plazmu i sve lagano sjedinite špatulom.
- Slažite naizmenično kore i fil, pa na kraju celu tortu premažite filom.
- Za dekoraciju napravite ganaš tako što ćete belu čokoladu istopiti i pomešati sa slatkom pavlakom, pa njime prelijte tortu. Ivice dekorišite tostiranim listićima badema, pa stavite tortu u frižider da se dobro stegne i da se ukusi fino povežu.
- Loara torta ima najbolji ukus kada je dobro ohlađena i poslužena sa jakom turskom kafom. Uživajte!
No Comment! Be the first one.