Mac and cheese – recept za najkremastije makarone sa sirom
„Mac and cheese“ je popularno jelo koje se sastoji od makarona i kremastog sosa od sira. Ovo jelo je poznato po svom jednostavnom, ali bogatom ukusu i često se smatra utešnom hranom ili onim što zovemo „comfort food“. Kuvane makarone prelivene bogatim sosom od sira i putera čine savršenu harmoniju ukusa i teksture kojoj je teško odoleti.
„Mac and cheese“ je veoma svestrano jelo koje se lako može prilagoditi različitim ukusima dodavanjem raznih začina, povrća, mesa ili drugih sastojaka. U nastavku pogledajte kako ovo ukusno sočno jelo možete brzo i lako spremiti kod kuće:
Mac and cheese
Sastojci:
- 200 g makarona (ili neke druge vrste testenine)
- 2 kašike putera
- 2 kašike brašna
- 2 šolje mleka
- 1 šolja rendanog čedar sira
- 1 šolja rendane mocarele
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice crnog bibera
- 1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića (po želji)
- 1/2 šolje hlebnih mrvica (po želji, za preliv)
Priprema:
- U velikom loncu, skuvajte makarone prema uputstvu na pakovanju, dok ne postanu al dente. Ocedite ih i ostavite sa strane.
- U srednje velikoj šerpi, otopite puter na srednje jakoj vatri. Dodajte brašno i mešajte neprekidno oko 1-2 minuta, dok se ne dobije fina zlatnožuta boja.
- Postepeno dodajte mleko, stalno mešajući da se ne stvore grudvice. Kuvajte smesu dok ne počne da se zgušnjava, otprilike 5-7 minuta.
- Smanjite vatru i dodajte rendane sireve (čedar i mocarelu). Mešajte dok se sirevi potpuno ne otope i ne stvore glatku smesu.
- Dodajte so, biber i, po želji, muskatni oraščić, pa dobro promešajte.
- Dodajte skuvane makarone u sos i dobro promešajte da se ravnomerno oblože.
- Ako želite hrskavu koricu odozgo, prespite smesu u posudu za pečenje, pospite hlebnim mrvicama i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, ili dok se ne dobije rumena zlatnosmeđa boja.
- Izvadite mac and cheese iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre serviranja. Prijatno!
No Comment! Be the first one.