• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Mákos guba
Acceptphoto / Alamy / Profimedia

Mákos guba, recept za tradicionalni mađarski desert sa makom

CityMagazine
24.12.2025. 1 min Recepti

Mákos guba je klasični mađarski desert, poznat po svom bogatom ukusu maka i mekanoj strukturi hleba natopljenog mlekom. Savršen je za sve ljubitelje jednostavnih, ali aromatičnih poslastica.

Sastojci:

6–8 kriški starijeg hleba (najbolje beli ili francuski hleb)

500 ml mleka

3 kašike šećera

100 g mlevenog maka

50 g putera

Prstohvat soli

Šećer u prahu za posipanje (po želji)

Medenjaci, recept bez greške

Priprema:

Hleb se seče na manje kriške i blago prepeče na suvom tiganju ili u rerni dok ne postane zlatno-smeđ.

U šerpici se zagreva mleko sa šećerom i prstohvatom soli, pazeći da ne provri.

Mleveni mak se kratko popari sa toplim mlekom da omekša i otpusti aromu.

Kriške hleba se ređaju u vatrostalnu posudu, polivaju toplim mlekom i posipaju makom.

Na vrh se dodaju komadići putera koji će se tokom pečenja otopiti i dati bogatu teksturu.

Posuda se pokrije i peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20–25 minuta, dok hleb ne upije mleko i postane mekan.

Gotov desert se može posuti šećerom u prahu i služiti topao.

Saveti:

Za intenzivniji ukus, može se dodati i malo naribane limunove korice ili vanila.

Mákos guba je idealna uz šoljicu kafe ili toplog čaja.

Oznake:

Mákos guba

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Vodimo vas u tajanstveni bar u centru Beograda sa personalizovanim koktelima
Prethodni

Vodimo vas u tajanstveni bar u centru Beograda sa personalizovanim koktelima

Hleb, foto:
Sledeći

Domaći hleb, američki recept koji ćete obožavati

Sledeći
Hleb, foto:
24.12.2025.

Domaći hleb, američki recept koji ćete obožavati

Prethodni
20.12.2025.

Vodimo vas u tajanstveni bar u centru Beograda sa personalizovanim koktelima

Vodimo vas u tajanstveni bar u centru Beograda sa personalizovanim koktelima

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    porodica po ugovoru
    Brendan Frejzer u filmu „Porodica po ugovoru” od 15. januara u bioskopima
    CityMagazine
    "Sakati bog", završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    “Sakati bog”, završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    Filip Milosavljević
    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖