Markiza torta, recept za kremastu rapsodiju ukusa
Markiza torta je jedan od onih kolača koji su prisutni na slavama, rođendanima i porodičnim okupljanjima godinama unazad.
Njena lepota je u jednostavnosti – bogat čokoladni fil i lagane piškote koje upijaju just onoliko koliko treba da se sve spoji u savršeno mek zalogaj.
Ova torta se ne peče, brzo se priprema i uvek ostavlja utisak domaće elegancije. Može da se posluži kao glavni kolač ili kao deo tacne sitnih kolača, a najbolja je kada malo prenoći u frižideru.
Količina: za okrugli kalup 24–26 cm (8–12 parčića)
Vreme pripreme: 25 minuta + vreme hlađenja
Markiza torta
Sastojci
Za fil:
250 g putera (omekšao na sobnoj temperaturi)
150 g prah šećera
200 g tamne čokolade (50–60% kakao)
200 ml slatke pavlake
1 kašika kakaa (opciono, za jači ukus)
Za slaganje:
300–350 g piškota (dužih)
200 ml mleka (za umakanje)
1 kašičica ekstrakta vanile ili malo ruma (opciono)
Priprema fila
Čokoladu otopiti na pari ili na blagoj vatri, pa ostaviti da se malo prohladi.
U posebnoj činiji umutiti puter i prah šećer u penastu masu.
Dodati otopljenu čokoladu i sjediniti mikserom.
Slatku pavlaku posebno umutiti u čvrst šlag.
Šlag lagano umešati spatulom u čokoladnu masu, da se dobije gladak krem.
Ako se želi jači ukus čokolade, dodati kašiku kakaa u fil.
Slaganje
Piškote kratko umočiti u mleko (zaista kratko – samo „umoči i izvadi“ da ne omekšaju previše).
Ređati prvi red piškota u pleh ili kalup.
Preko piškota ravnomerno rasporediti sloj fila.
Ponoviti postupak još jednom ili dva puta, u zavisnosti od visine kalupa.
Završiti filom.
Tortu staviti u frižider najmanje 4 sata, najbolje preko noći.
Kako se servira i čuva
Pre sečenja ostaviti tortu 10 minuta na sobnoj temperaturi, biće lakše za rezanje.
Čuva se u frižideru, pokrivena, do 3 dana.

Trenutno nema komentara! Budite prvi