• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Markiza torta, recept za kremastu rapsodiju ukusa
Markizaa torta, foto: Shutterstock/OlgaBombologna

Markiza torta, recept za kremastu rapsodiju ukusa

CityMagazine
07.11.2025. 2 min Recepti

Markiza torta je jedan od onih kolača koji su prisutni na slavama, rođendanima i porodičnim okupljanjima godinama unazad.

Njena lepota je u jednostavnosti – bogat čokoladni fil i lagane piškote koje upijaju just onoliko koliko treba da se sve spoji u savršeno mek zalogaj.

Ova torta se ne peče, brzo se priprema i uvek ostavlja utisak domaće elegancije. Može da se posluži kao glavni kolač ili kao deo tacne sitnih kolača, a najbolja je kada malo prenoći u frižideru.

Količina: za okrugli kalup 24–26 cm (8–12 parčića)
Vreme pripreme: 25 minuta + vreme hlađenja

Markiza torta

Sastojci

Za fil:

250 g putera (omekšao na sobnoj temperaturi)

150 g prah šećera

200 g tamne čokolade (50–60% kakao)

200 ml slatke pavlake

1 kašika kakaa (opciono, za jači ukus)

Za slaganje:

300–350 g piškota (dužih)

200 ml mleka (za umakanje)

1 kašičica ekstrakta vanile ili malo ruma (opciono)

Prava Mocart torta, recept koji ćete čuvati

Priprema fila

Čokoladu otopiti na pari ili na blagoj vatri, pa ostaviti da se malo prohladi.

U posebnoj činiji umutiti puter i prah šećer u penastu masu.

Dodati otopljenu čokoladu i sjediniti mikserom.

Slatku pavlaku posebno umutiti u čvrst šlag.

Šlag lagano umešati spatulom u čokoladnu masu, da se dobije gladak krem.

Ako se želi jači ukus čokolade, dodati kašiku kakaa u fil.

Posna torta sa Plazmom, recept sa kojim nema muke

Slaganje

Piškote kratko umočiti u mleko (zaista kratko – samo „umoči i izvadi“ da ne omekšaju previše).

Ređati prvi red piškota u pleh ili kalup.

Preko piškota ravnomerno rasporediti sloj fila.

Ponoviti postupak još jednom ili dva puta, u zavisnosti od visine kalupa.

Završiti filom.

Tortu staviti u frižider najmanje 4 sata, najbolje preko noći.

Kako se servira i čuva

Pre sečenja ostaviti tortu 10 minuta na sobnoj temperaturi, biće lakše za rezanje.

Čuva se u frižideru, pokrivena, do 3 dana.

Oznake:

Mrkiza torta

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Posna torta sa Plazmom, recept sa kojim nema muke
Prethodni

Posna torta sa Plazmom, recept sa kojim nema muke

Plan kuvanja za vikend: Ručak i večera za subotu i nedelju, plus pripremljeni obroci za ponedeljak
Sledeći

Plan kuvanja za vikend: Ručak i večera za subotu i nedelju, plus pripremljeni obroci za ponedeljak

Sledeći
Plan kuvanja za vikend: Ručak i večera za subotu i nedelju, plus pripremljeni obroci za ponedeljak
08.11.2025.

Plan kuvanja za vikend: Ručak i večera za subotu i nedelju, plus pripremljeni obroci za ponedeljak

Prethodni
07.11.2025.

Posna torta sa Plazmom, recept sa kojim nema muke

Posna torta sa Plazmom, recept sa kojim nema muke

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine
    hajduk u beogradu
    100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖