Marokanske jagnjeće ćuftice: Ručak za dva dana
Ćufte su savršen ručak za vikend, ako vas mrzi da kuvate u subotu skuvajte veću količinu ćuftica, pa imate ručak i za nedelju. Samo promenite prilog, jedan dan pire, drugi testetina.
POTREBNO JE:
500 g mlevene jagnjetine,
2 manje glavice luka,
1-2 šargarepe,
1-2 tikvica,
1 beli luk,
250 g konzerviranog seckanog paradajza,
1/2 šolje očišćenih maslina,
1/2 šolje maslinovog ulja,
2 kašike paradajz koncentrata,
1 limun,
200-300 ml kokošje supe,
2 kašike meda,
so,
biber,
2 kašičice mlevene crvene paprike,
2 kašičice kurkume
1/2 kašičice kumina,
1/2 kašičice čili praha,
1 kašičica cimeta,
1/2 kašičice karanfilića,
1/2 kašičice kardamoma,
1 kašičica đumbira, sitno naseckanog ili u prahu,
1-2 kašičice šafrana,
1 kašika korijandera u prahu,
2 kašike sveže naseckanog korijandera.
PRIPREMA: Mleveno meso stavite u posudu i dodajte naseckani korijander, glavicu naseckanog luka koji ste malo propržili, kurkumu, kumin, so i biber i dobro promešajte. Oblikujte male kuglice od mesa, pa ih na vrućem ulju popržite na brzinu 2-3 minute i sklonite sa vatre. Na ulju propržite luk i beli luk dok ne postanu staklasti, dodajte mesne kuglice, naseckani paradajz i supu, pa promešajte. Dodajte šargarepu i začine: mlevenu papriku, kurkumu, kumin, čili prah, cimet, karanfilić, kardamom, đumbir, korijander u prahu, konzervirani paradajz, med, masline i limun narezan na kriške. Kuvajte na laganoj vatri oko 40 minuta. Zatim dodajte isečene tikvice i kuvajte još 15 minuta. Dodajte supu po potrebi. Servirajte uz kuskus, krompir ili pirinač.