Medenjaci, recept koji ćete čuvati
Snega nema, pa što ne bismo miris zime prizvali medenjacima.
Ovo je jednostavan recept, za najukusnije domaće medenjake.
Sastojci:
400g brašna
140g šećera u prahu
60g maslaca
2 jaja
2 kašike meda
1 ravna kašičica sode bikarbone
1 kašičica mlevenih začina (karafinlić/klinčić, anis i cimet)
Priprema:
Sjediniti sve suve sastojke: brašno (možete koristiti bilo koje brašno), šećer u prahu, sodu bikarbonu i mlevene začine. Polako izmešajte i prosejte.
Pažljivo otopiti na najnižoj temperaturi med i maslac. Prohladiti.
Posebno žicom malo umutiti jaja, dodati rastopljen maslac i med, pa sve zajedno umešati u suve sastojke. Zamesiti glatko testo.
Kada je testo glatko, uviti ga u providnu foliju i ostaviti na hladno mesto, najbolje u frižideru i to minimum dva dana.
Posle najmanje dva dana izvaditi ga iz folije da se malo opusti na sobnoj temperaturi, razvući ga oklagijom na 5-6 mm. Modlama za kolače vaditi oblike, poređati ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Peći u prethodno ugrejanoj rerni dok medenjaci ne postanu fini i rumeni. Onda ih prebaciti na rešetku da se ohlade.
Umutiti prah šećer sa nekoliko kapi limunovog soka i vrele vode, zatim preliti preko ohlađenih medenjaka.
Ohlađene medenjake, ako uspete, sačuvajte u dobro zatvorenoj posudi.
No Comment! Be the first one.