• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Aquafaba
Foto: Shutterstock / Olya Detry

Znate li šta je akvafaba? Redovno je bacate u đubre, a to je odlična zamena za jaja

Ivana Milošević
12.12.2023. 2 min Recepti

Akvafaba je jedno od najvećih kulinarskih otkrića specijalnih vrsta kuhinja, naročito veganske i vegetarijanske kuhinje, ali ovom tečnošću su oduševljene i osobe sa alergijom na jaja. Akvafaba je tečnost koja je veoma ekonomična i pristupačna zamena za jaja u svim receptima.

Šta je akvafaba?

Akvafaba je tečnost koja se dobija kuvanjem mahunarki. To je zapravo proceđena voda u kojoj se kuvao grašak, pasulj, sočivo, soja, bob, leblebija i druge mahunarke. Kao zamena za jaja najčešće se koristi leblebijina voda, jer ima neutralan ukus i miris.

Akvafaba je sastavljena od skroba i proteina, ali ima i sve što sadrži jedno jaje. Pored svega, bitno je istaći da je niskokalorična, nema holesterol, niti masnoće.

Akvafaba je veoma interesantna i u ishrani bez glutena, jer se skrob mahunarki rado koristi u mnogim bezglutenskim receptima.

Akvafabu možete napraviti sami ili kupiti gotovu tečnost u prodavnicama zdrave hrane. Pasterizovanu leblebiju iz tegle ili konzerve ne treba dodatno kuvati, jer je voda po otvaranju ambalaže već spremna za upotrebu.

Kako se pravi akvafaba?

Procedura pravljenja akvafabe jeste jednostavna, ali može se reći da duže traje. Koliko grama leblebija, toliko mililitra aquafaba tečnosti ćete dobiti.

Znate li šta je akvafaba? Redovno je bacate u đubre, a to je odlična zamena za jaja

Priprema:

Sirovu leblebiju potopiti tokom noći. Ujutru promeniti vodu u dodati tri puta veću količinu vode od količine leblebije. Kuvati otprilike dva sata na tihoj vatri.

Kada je leblebija skuvana, procediti tečnost nekoliko puta dok se ne ukloni sva pena.

Tečnost koju ćete dobiti treba da bude gusta. Kada je protrljate između dva prsta treba da ima lepljivu teksturu sličnu teksturi belanceta (uz napomenu da ova tečnost ima manju gustinu).
Kako zameniti jaja u receptu?

Akvafaba od leblebije je odlična zamena za jaja u receptima. Naročito je koriste osobe sa alergijom na jaja, posebno na belanca, jer se mućenjem dobija smesa identična umućenom belancetu. Takođe je pogodna za posna jela i može zameniti jaja u receptima u istoj razmeri.

Akvafaba se koristi i u slanim i u slatkim receptima. Može se upotrebljavati umućena kao šne ili samo kao voda koja ima ulogu povezivanja ostalih namirnica.

Takođe jaja možete zameniti čia semenkama, sojinim proteinom, bananom, kikiriki puterom i sokom od jabuke, lanene semenke.

Oznake:

aquafabavoda od mahunarkizamena za jaje

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

medenjaci
Prethodni

Medenjaci, recept koji ćete čuvati

Objavljena je lista najboljih svetskih kuhinja za 2023. godinu: Evo na kom mestu su srpski specijaliteti
Sledeći

Objavljena je lista najboljih svetskih kuhinja za 2023. godinu: Evo na kom mestu su srpski specijaliteti

Sledeći
Objavljena je lista najboljih svetskih kuhinja za 2023. godinu: Evo na kom mestu su srpski specijaliteti
13.12.2023.

Objavljena je lista najboljih svetskih kuhinja za 2023. godinu: Evo na kom mestu su srpski specijaliteti

Prethodni
12.12.2023.

Medenjaci, recept koji ćete čuvati

medenjaci

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Exit
    Himna studentskih protesta čuće se večeras na otvaranju Exita: Najpopularnija pesma u Srbiji otvara festival
    CityMagazine
    pevač
    Domaći pevač je bio pozvan na audiciju popularnog benda, ali sankcije su ga sprečile da otputuje: „Ponekad mi je žao, ali takve su bile okolnosti“
    CityMagazine
    ritual
    Priča koja ledi krv u žilama: Horor film „Ritual” u bioskopima od 10. jula
    CityMagazine
    exit 2025
    Exit 2025: Šta sve treba da znate o ovogodišnjem izdanju festivala pre njegovog početka
    CityMagazine
    The Prodigy
    Kada je buka postala sloboda: The Prodigy u Beogradu 1995. i povratak na Exit 2025.
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖