• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Da li ste čuli za laneno jaje? U brojnim receptima menja obično jaje, a pravi se od samo dva sastojka

Da li ste čuli za laneno jaje? U brojnim receptima menja obično jaje, a pravi se od samo dva sastojka

Ivana Milošević
01.09.2022. 2 min Gourmet

Laneno jaje se često koristi u veganskim receptima, kao vezivo i zamena za jaja. Evo kako se pravi.

Uloga jaja u receptima jeste da povežu sastojke, ali i da obezbede finu teksturu testa. Ukoliko ste vegan, alergični ste na jaja, ili ne želite da se ni tokom posta odreknete svojih omiljenih jela u kojima se nalaze jaja, možete ih zameniti na više načina, a najpoznatija zamena je tzv. laneno jaje. Tekstura će biti nešto drugačija od one na koju ste navikli, ali to zavisi pre svega od vrste jela i količine jaja koja je predviđena u receptu.

Laneno jaje

Potrebno je:

– 1 kašika mlevenog lana

– 3 kašike vode

Priprema: Da biste dobili laneno jaje pomešajte 1 kašiku sveže mlevenog lana s 3 kašike vode. Ostavite desetak minuta da lan pusti svoju sluz. Ukoliko upotrebite vruću vodu, lan će pustiti sluz već za nekoliko minuta.

@sezzy.brown 1 fbsp ground flax seed + 3 tbsp of water = flax egg 🌱 #flaxseed #flaxegg ♬ original sound – Sarah Brown

Napomena:

Nemojte koristiti lan koji je dosta ranije samleven i čuvan na sobnoj temperaturi jer samlevene semenke brzo oksidiraju i takav lan osim što menja ukus kolača ima i štetno delovanje na organizam.
Ako vam je ipak nezgodno svaki put pre korišćenja da meljete lan, onda ga ranije sameljite i čuvajte u zamrzivaču.

Ostale zamene za jaje

Čia semenke se mogu koristiti cele, ali bolji efekat se postiže sa samlevenim. Postupak je isti kao i sa lanenim semenom. Dobićete želatinoznu smesu koja će zameniti jaje.

Psilijum ili seme indijske bokvice je sjajno sredstvo za brzo zgušnjavanje hrane i odlična zamena za jaja. Jednu kašiku psilijuma pomešajte sa kašikom vode.

Ove zamene su univerzalne i možete ih koristiti kako u slanim tako i u slatkim receptima, dok su neke primenjive samo za slatka, odnosno slana jela. Ipak, imajte na umu da u pojedinim receptima ove zamene neće biti primenjive. Tortu sa deset jaja svakako nećete moći da napravite, ali mafini i palačinke će biti podjednako dobri kao i sa jajima. Posne ćufte i pljeskavice takođe ćete bez problema napraviti koristeći neki od navedenih predloga.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Oznake:

jajelaneno seme

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Krompir na oko: Jeftin, a atraktivan mezetluk
Prethodni

Krompir na oko: Jeftin, a atraktivan mezetluk

"Barbaresko" danas glavna tema društvenih mreža: Pravi se od posebne sorte grožđa, a flaša košta 26.900 dinara
Sledeći

“Barbaresko” danas glavna tema društvenih mreža: Pravi se od posebne sorte grožđa, a flaša košta 26.900 dinara

Sledeći
"Barbaresko" danas glavna tema društvenih mreža: Pravi se od posebne sorte grožđa, a flaša košta 26.900 dinara
02.09.2022.

“Barbaresko” danas glavna tema društvenih mreža: Pravi se od posebne sorte grožđa, a flaša košta 26.900 dinara

Prethodni
29.08.2022.

Krompir na oko: Jeftin, a atraktivan mezetluk

Krompir na oko: Jeftin, a atraktivan mezetluk

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    svet iz doba jure ponovo rođeni
    Blokbaster „Svet iz doba Jure: Ponovo rođeni” stiže u bioskope 2. jula
    CityMagazine
    keni nije mrtav
    Bend Keni nije mrtav objavio drugi album „Na vratima“
    Filip Milosavljević
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖