Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

“Barbaresko” danas glavna tema društvenih mreža: Pravi se od posebne sorte grožđa, a flaša košta 26.900 dinara

AUTOR: Ivana Milošević 02 Sep, 2022
“Barbaresko” danas glavna tema društvenih mreža: Pravi se od posebne sorte grožđa, a flaša košta 26.900 dinara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je posetio sajam vina gde ga je sin Danilo poslužio eksluzivnim vinom barbaresco. Taj snimak ne prestaje da kruži društvenim mrežama, a mi otkrivamo sve što treba da znate o luksuznoj sorti vina koju preferira istančano nepce našeg predsednika.

– On radi u toj vinoteci. Moj sin ume i da služi i sve. Sine daj nam Barbaresco, vidite kako ume da sipa i on koliko treba. Hvala sine! Nije lako posle svega ovoga piti i barbaresko – rekao je Vučić, preneli su mediji, a mnogi su se zapitali kakvo je to vino i odakle potiče.

U nastavku vam otkrivamo sve o čuvenom vinu barbaresko u kome je juče uživao predsednik Vučić.

Kakvo je vino Barbaresco?

Barbaresco je italijansko crveno vino proizvedeno od grožđa Nebbiolo u slikovitoj regiji Pijemont u Italiji. Sadrži slojeve kiselosti, voća i tanina koji pozdravljaju nos aromama trešanja, ruža i tamnih začina.

Čuvena vinska oblast Pijemont leži u samom podnožju italijanskih Alpa i jedna je od najznačajnijih italijanskih vinskih regija, a možda i šire.

Iako su kod nas, a tako je i u većem delu vinske Evrope, toskanska vina mnogo popularnija, niko ne može da ospori neverovatan potencijal i snagu dva najpoznatija vina Pijemonta – barola i barbaresca.

Poput nekih velikih vina Bordoa, i barolo i barbaresco su vina veoma jake snebbiolatrukture i sposobna su za dugo odležavanje i sazrevanje. Sve do početka devedesetih godina vinari Pijemonta preporučivali su da se barolo i barbaresco konzumiraju posle desetak godina, a neki primerci čak nakon dvadeset godina odležavanja.

Vinogradi Pijemonta, foto: Shutterstock

Kratka istorija vinarstva Barbaresco

Iako je već bio dobro poznat po kvalitetu svog grožđa Nebbiolo, opšteprihvaćeni datum rođenja Barbaresca je 1894. godina, kada je osnovana Cantina Sociale di Barbaresco, budući da se pre tog datuma grožđe Nebbiolo s područja Barbaresca uglavnom prodavalo proizvođačima Barola.

Domicio Kavaca, mladi i briljantni agronom rođen u Modeni, 1881. imenovan je za direktora osnivača Kraljevske enološke škole u Albi i ubrzo je počeo da razvija svoju strast prema Barbarescu, što je dovelo do njegove kupovine farme i vinograda 1886. Obrađivao je njegov vinograd s Nebbiolom i sa grupom od devet uzgajivača osnovao Cantinu Sociale, opremljenu bačvama i opremom za proizvodnju vina kako bi proizvodila ono što se smatra prvim vinima koja su službeno nazvana Barbaresco.

Nakon dobrog početka, Barbaresco je zapao u teška vremena s Prvim svetskim ratom i preranom smrću Kavace 1915. Tek kasnih 1950-ih Barbaresco će ponovno oživeti zahvaljujući novoj generaciji dinamičnih vinara, uključujući Brunu Giacosu i Angela Gaja.

Do kasnih 1960-ih, Gaja i Vinarije Bruno Giacosa počele su s određenim uspehom da plasiraju Barbaresco na međunarodno tržište. Zadruga Produttori postala je jedan od najuglednijih podruma u Italiji i inspirisala je više posednika u Barbarescu da se vrate svojim vinogradima i proizvode kvalitetno vino.
‍Legendarno Barbaresco vino vinarije Gaja se u Srbiji može naći u slobodnoj prodaji po ceni od 26.900 dinara.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Najčitanije

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Najnovije - Gastro

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…