Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Dača Ikodinović je uz flašu vina u kafani platio 1.200 dinara nešto što se zove – vinski servis: Evo šta to tačno znači

AUTOR: Ivana Milošević 26 Aug, 2022
Dača Ikodinović je uz flašu vina u kafani platio 1.200 dinara nešto što se zove – vinski servis: Evo šta to tačno znači

U ediciji priča “niste naručili, a uredno vam je naplaćeno”, nakon kuvera imamo i vinski servis. Košta znatno više, a malo ljudi je čulo za njega.

Među malobrojne koji već iskusno znaju da se u poznatim vinskim kafanama posebno naplaćuje vinski servis, ne spada bivši vaterpolista Danilo Dača Ikodinović. Iako se već godinama bavi ugostiteljstvom i čest je gost ovakvih lokala. Sada je na Tviteru podelio svoje neprijatno iskustvo, kada mu je u jednom lokalu vinski servis naplaćen čak 1.200 dinara.

“Juče, nas troje, konobar nam je doneo da probamo vino, jer ga nismo nikad pili, prihvatili ga. Flaša 2.900 dinara, normalna cena za ok vino. Na računu VINSKI SERVIS 1.200 dinara! Bavio sam se kafanom 10 godina, 30 godina idem u iste, ali za vinski servis ne čuh nikad”, napisao je Dača na Tviteru.

Odmah su se u komentarima javili ljudi koji su mu otkrili da je to česta praksa u vinskim kafanama, a dali su i različita objašnjenja.

“Vinski servis je kad gost donese svoju flašu vina i daje odgovornost konobaru da je pravilno dekantira i servira… inače je vinski servis uračunat u cenu flaše u restoranu. Samo ako je u cenovniku naglašeno da vinski servis nije uračunat u cenu onda ima smisla”, “Čudno da nisi čuo, to je vrlo česta praksa u vinskim kafanama, vino košta koliko košta otprilike i u prodavnici, možeš da ga kupiš i nosiš kući, a ako ga otvaraš u restoranu, to košta fiksno po flaši bez obzira koje vino piješ. Ima i raznih naziva za to, vinski servis deluje ok”, pisali su mu u komentarima, a mi smo se potrudili da saznamo šta na ovu temu kažu stručna lica, odnosno enolozi.

Šta je servis vina?

Prilikom degustacije vina, posebno tokom konzumiranja, važan segment je adekvatan servis vina. To podrazumeva služenje vina pogodne temperature tokom konzumiranja, uz odgovarajuće vinske čaše. U servis vina spada i dekantiranje, odnosno presipanje vina u specijalnu posudu, a izvodi se ukoliko je potrebno, objasnila je enolog Ljubica Radan, za sajt somelijer.com.

Foto: Shutterstock

Šta je dekantiranje?

Dekantiranje se obično primenjuje kod odležalih vina kod kojih se stvorio talog usled prirodnog procesa. Ono se može primeniti i kod mlađih crvenih vina radi većeg kontakta vina s kiseonikom (aeracija), kako bi vino „prodisala” i tako iskazalo svoje arome, odnosno kako se u žargonu kaže da bi se „otvorilo”, objasnila je Ljubica.

Da li ste vi nekad čuli ili još gore, platili vinski servis?

Naslovna fotografija: Shutterstock

Najčitanije

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Jedina slika koja treba da obiđe svet posle subotnjeg prajda, a nije golišavi lik pored crkve

Još jedan prajd je došao i prošao. Puno je izrečenih stvari, puno nezadovoljstva, kontraverzi ali i lepih sećanja i trenutaka…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Ovaj napitak smanjuje anksioznost za samo nedelju dana

Svi znamo da je magnezijum veoma bitan za zdravlje i da ga treba unositi redovno bilo kroz hranu, bilo putem…

Najnovije - Gastro

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…

Brzo i lako napravite palačinke sa bundevom bez brašna i mleka

Polako ulazimo u jesenju sezonu, koja unosi promene na raznim poljima, ali i na trpezu. Kako je bundeva jedna od…