• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Dača Ikodinović je uz flašu vina u kafani platio 1.200 dinara nešto što se zove - vinski servis: Evo šta to tačno znači

Dača Ikodinović je uz flašu vina u kafani platio 1.200 dinara nešto što se zove – vinski servis: Evo šta to tačno znači

Ivana Milošević
26.08.2022. 2 min Gourmet

U ediciji priča “niste naručili, a uredno vam je naplaćeno”, nakon kuvera imamo i vinski servis. Košta znatno više, a malo ljudi je čulo za njega.

Među malobrojne koji već iskusno znaju da se u poznatim vinskim kafanama posebno naplaćuje vinski servis, ne spada bivši vaterpolista Danilo Dača Ikodinović. Iako se već godinama bavi ugostiteljstvom i čest je gost ovakvih lokala. Sada je na Tviteru podelio svoje neprijatno iskustvo, kada mu je u jednom lokalu vinski servis naplaćen čak 1.200 dinara.

“Juče, nas troje, konobar nam je doneo da probamo vino, jer ga nismo nikad pili, prihvatili ga. Flaša 2.900 dinara, normalna cena za ok vino. Na računu VINSKI SERVIS 1.200 dinara! Bavio sam se kafanom 10 godina, 30 godina idem u iste, ali za vinski servis ne čuh nikad”, napisao je Dača na Tviteru.

Juče, nas troje, konobar nam je doneo da probamo vino, jer ga nismo nikad pili, prihvatili ga. Flaša 2.900 dinara, normalna cena za ok vino. Na računu VINSKI SERVIS 1.200 dinara! Bavio sam se kafanom 10 godina, 30 godina idem u iste, ali za vinski servis ne čuh nikad.

— Danilo Ikodinović (@D_Ikodinovic) August 26, 2022

Odmah su se u komentarima javili ljudi koji su mu otkrili da je to česta praksa u vinskim kafanama, a dali su i različita objašnjenja.

“Vinski servis je kad gost donese svoju flašu vina i daje odgovornost konobaru da je pravilno dekantira i servira… inače je vinski servis uračunat u cenu flaše u restoranu. Samo ako je u cenovniku naglašeno da vinski servis nije uračunat u cenu onda ima smisla”, “Čudno da nisi čuo, to je vrlo česta praksa u vinskim kafanama, vino košta koliko košta otprilike i u prodavnici, možeš da ga kupiš i nosiš kući, a ako ga otvaraš u restoranu, to košta fiksno po flaši bez obzira koje vino piješ. Ima i raznih naziva za to, vinski servis deluje ok”, pisali su mu u komentarima, a mi smo se potrudili da saznamo šta na ovu temu kažu stručna lica, odnosno enolozi.

Šta je servis vina?

Prilikom degustacije vina, posebno tokom konzumiranja, važan segment je adekvatan servis vina. To podrazumeva služenje vina pogodne temperature tokom konzumiranja, uz odgovarajuće vinske čaše. U servis vina spada i dekantiranje, odnosno presipanje vina u specijalnu posudu, a izvodi se ukoliko je potrebno, objasnila je enolog Ljubica Radan, za sajt somelijer.com.

Dača Ikodinović je uz flašu vina u kafani platio 1.200 dinara nešto što se zove - vinski servis: Evo šta to tačno znači
Foto: Shutterstock

Šta je dekantiranje?

Dekantiranje se obično primenjuje kod odležalih vina kod kojih se stvorio talog usled prirodnog procesa. Ono se može primeniti i kod mlađih crvenih vina radi većeg kontakta vina s kiseonikom (aeracija), kako bi vino „prodisala” i tako iskazalo svoje arome, odnosno kako se u žargonu kaže da bi se „otvorilo”, objasnila je Ljubica.

Da li ste vi nekad čuli ili još gore, platili vinski servis?

Naslovna fotografija: Shutterstock

Oznake:

vino

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Mocarela-špagete: Ovako detaljan recept za testeninu nećete naći
Prethodni

Mocarela-špagete: Ovako detaljan recept za testeninu nećete naći

Grčka tortilja je sve što vam treba na ovoj vrućini: Lako i brzo i preukusno
Sledeći

Grčka tortilja je sve što vam treba na ovoj vrućini: Lako i brzo i preukusno

Sledeći
Grčka tortilja je sve što vam treba na ovoj vrućini: Lako i brzo i preukusno
27.08.2022.

Grčka tortilja je sve što vam treba na ovoj vrućini: Lako i brzo i preukusno

Prethodni
26.08.2022.

Mocarela-špagete: Ovako detaljan recept za testeninu nećete naći

Mocarela-špagete: Ovako detaljan recept za testeninu nećete naći

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    pevač
    Domaći pevač je bio pozvan na audiciju popularnog benda, ali sankcije su ga sprečile da otputuje: „Ponekad mi je žao, ali takve su bile okolnosti“
    CityMagazine
    ritual
    Priča koja ledi krv u žilama: Horor film „Ritual” u bioskopima od 10. jula
    CityMagazine
    exit 2025
    Exit 2025: Šta sve treba da znate o ovogodišnjem izdanju festivala pre njegovog početka
    CityMagazine
    The Prodigy
    Kada je buka postala sloboda: The Prodigy u Beogradu 1995. i povratak na Exit 2025.
    Miloš Dašić
    ratni film
    Za njega kažu da je najtačniji i najbrutalniji ratni film ikad snimljen: Reditelj je pre 40 godina snimio ovo remek delo i svojevoljno otišao u penziju jer nije morao više ništa da kaže
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖