Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Grčka tortilja je sve što vam treba na ovoj vrućini: Lako i brzo i preukusno

AUTOR: CityMagazine 27 Aug, 2022
Grčka tortilja je sve što vam treba na ovoj vrućini: Lako i brzo i preukusno

Na velikim vrućinama mnogima i nije do hrane, ali imamo dva recepta kuvara Mike Dajmaka koji će vam otvoriti apetit.

Grčka tortilja

Jaja – 4 komada;

brašno – 4 kašike;

tikvice – 1 kg;

mleko; so; ulje;

mirođija – 1 veza

Ovo smo izmislili. Nije izvesno da Grci baš ovako spremaju tikvice. Ali, bitna je suština, a ne forma. Dakle, tikvice u formi debele palačinke. Ili pite. Tortilje, svakako.

Tepsija se dobro naulji pa prazna pripusti rerni na 250 stepeni da se dobro zagreje. U dubljoj činiji se umute četiri jajeta, četiri kašike brašna, soli naravno, malo mleka da sve bude kao testo za palačinke, ali malo gušće. Tri osrednje tikvice se oljušte, izrendaju na najkrupnije rende pa umešaju u jaja. Isecka se i veza mirođije, pa takođe promeša s prethodnim.

Pazi se na prste dok se masa sipa u vrelu tepsiju, a peče dok ne dobije lepu rumenu boju iz koje će provirivati zeleni listići.

Zapečene tikvice

Tikvice – 1 kg;

jaja – 4 kom;

ulje, so; belo kukuruzno brašno;

mirođija – 1 veza

Tikvice se uzduž, a unakrst, preseku na četvrtke, pa svaka tako dobijena četvrtina skrati na pola dužine. Ovi štapići poređaju se u nauljenu činiju od vatrostalnog stakla, uvis, ali tako da ostane prostora između njih. Sve se još malo zalije uljem, posoli naravno, pa zaspe belim kukuruznim brašnom. Ono se odozgo naprska vodom i prelije dobro umućenim jajima, u koja je umešana veza seckanog lista mirođije.

Sve ostalo uradiće rerna za pola sata, zagrejana na standardnih 225 stepeni.

Najčitanije

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Najnovije - Gastro

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…