• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Tajna stavka na računu koju nikad ne naručite, a uvek vam naplate: Znate li šta je kuver?

Tajna stavka na računu koju nikad ne naručite, a uvek vam naplate: Znate li šta je kuver?

Ivana Milošević
14.08.2022. 3 min Gourmet

Izašli ste na večeru u otmen restoran, poručili omiljeno jelo i piće, a kada ste dobili račun primetili ste jednu stavku za koju ste sigurni da je niste naručili, a uredno vam je naplaćena. Reč je o kuveru, a ako nikad niste čuli za njega, otkrićemo vam o čemu se radi.

Kuver (le couvert) potiče iz Francuske i originalno je označavao osnovni pribor za ručavanje: escajg, stolnjak, salvete, čaše itd. Glavni krivci za uvođenje naplaćivanja ove stavke su naravno Francuzi, odnosno francuski ugostitelji koji su za ovakav potez kao opravdanje smatrali troškove održavanja inventara, pre svega pranje escajga i peglanja salveta.

Tajna stavka na računu koju nikad ne naručite, a uvek vam naplate: Znate li šta je kuver?
Foto: Unsplash / Ibrahim Boran

Kako je naplaćivanje ove stavke naišlo na veliko negodovanje, pokušali su da se izvuku uvođenjem hleba i maslaca koji su išli uz ovu stavku. Sećate, se onog istog hleba kojim vam mažu oči dok čekate glavno jelo.

Kako se računa kuver

U profesionalnom restoraterstvu se uvek računa broj kuvera toga dana, odnosno koliko kuvera se pravi po stolici. To je istovremeno i jedinica mere. Pod kuverom, u praksi se podrazumevalo da klijent dobije i hleb koji se nije posebno naplaćivao. Kako su gosti protestiovali protiv kuvera, te nepotrebne i neopravdane takse (bez prava izbora), restorateri su dodatno poslužili maslac obični, slani ili sa začinima i slično.To je trebalo da smiri gosta, te da mu savlada osnovnu glad dok očekuje ostala jela. Treba napomenuti da se ovde najčešće radilo o klasičnom restoraterstvu gde su se jela pravila po narudžbini, što je iziskivalo strpljenje gosta- tako da gladan gost ima šta da “prezalogaji“ do donošenja ostalih jela.

Tajna stavka na računu koju nikad ne naručite, a uvek vam naplate: Znate li šta je kuver?
Kuver za tri osobe 450 dinara. Nije zanemarljivo, foto: City Magazine

Mise en Bouche je pravi način!

Tako se to radi sve izraženije u svetskom profesionalnom restoraterstvu po formuli „zadovoljan gost-stalan gost“. Gostima se nude različita mala jela tzv. „mise en bouche“, poslužena u specijalnom malom priboru – čašice, kašike, ražnjići i sl. Gost ima taj prvi zalogaj napravljen od strane profesionalca, uživa u maštovitosti , kreaciji i ukusu te konačno ceni znanje i trud restoratera koji tako pokazuje i brigu za svog gosta.

Kuver je i danas predmet polemika – da li ga treba naplaćivati, šta treba da sadrži i koliko košta. Najčešće zamerke restoranima su upućene na to što naplata kuvera neretko nije jasno naznačena ili je jednostavno sakrivena u fusnoti, pa se često pojavljuje kao neprijatno iznenađenje na računu.

Tajna stavka na računu koju nikad ne naručite, a uvek vam naplate: Znate li šta je kuver?
Foto: City Magazine

U beogradskim restoranima kuver se naplaćuje od 100 do 300 RSD, a najčešće uključuje različite vrste hleba ili peciva i neku vrstu umaka – krem sir, maslinovo ulje ili puter.

A šta ako ne želite da platite kuver?

Kako piše luftika.rs, konobari kažu da se najviše bune stranci, jer kuver najčešće podrazumeva pecivo, a većina stranaca nije navikla da konzumira peciva uz obrok. „Onda to najčešće mi platimo iz svog džepa“- navode ugostitelji.

Bonton kaže, da ukoliko gost plaća ovu uslugu nije dužan da ostavlja napojnicu, osim ako je, naravno izuzetno zadovoljan uslugom- napojnica, kao i uvek treba da bude deset posto računa.

Šta vi mislite: da li kuver treba da se naplaćuje i kolika je za vas prihvatljiva cena?

Naslovna fotografija: City Magazine

Oznake:

jelovnikrestoran

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Zašto više niko ne kuva krompir za pire u vodi: Kažu da je ovako skuvan najkremastija rapsodija
Prethodni

Zašto više niko ne kuva krompir za pire u vodi: Kažu da je ovako skuvan najkremastija rapsodija

Recept za puslica tortu koja se topi u ustima, a koju mogu da naprave i kulinarske neznalice
Sledeći

Recept za puslica tortu koja se topi u ustima, a koju mogu da naprave i kulinarske neznalice

Sledeći
Recept za puslica tortu koja se topi u ustima, a koju mogu da naprave i kulinarske neznalice
15.08.2022.

Recept za puslica tortu koja se topi u ustima, a koju mogu da naprave i kulinarske neznalice

Prethodni
12.08.2022.

Zašto više niko ne kuva krompir za pire u vodi: Kažu da je ovako skuvan najkremastija rapsodija

Zašto više niko ne kuva krompir za pire u vodi: Kažu da je ovako skuvan najkremastija rapsodija

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Mia Kalifa
    Mia Kalifa oduševila fanove stripova briljantnom teorijom o Supermenu i Betmenu
    CityMagazine
    Letnja čarolija u Arilju: ARLEMM počinje uz zvuke klasike i džeza
    Letnja čarolija u Arilju: ARLEMM počinje uz zvuke klasike i džeza
    CityMagazine
    MMF
    Zoster ponovo na MMF-u: Nedelja koja ne liči na kraj festivala
    CityMagazine
    exit
    Organizatori EXIT festivala povodom izjave gradonačelnika Novog Sada: „Jedina politička zloupotreba je pokušaj cenzure i gušenja Exita“
    CityMagazine
    arlemm
    Otvaraju se vrata muzičkog Makonda u Arilju – počinje festival ARLEMM
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖