Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Tajna stavka na računu koju nikad ne naručite, a uvek vam naplate: Znate li šta je kuver?

AUTOR: Ivana Milošević 14 Aug, 2022
Tajna stavka na računu koju nikad ne naručite, a uvek vam naplate: Znate li šta je kuver?

Izašli ste na večeru u otmen restoran, poručili omiljeno jelo i piće, a kada ste dobili račun primetili ste jednu stavku za koju ste sigurni da je niste naručili, a uredno vam je naplaćena. Reč je o kuveru, a ako nikad niste čuli za njega, otkrićemo vam o čemu se radi.

Kuver (le couvert) potiče iz Francuske i originalno je označavao osnovni pribor za ručavanje: escajg, stolnjak, salvete, čaše itd. Glavni krivci za uvođenje naplaćivanja ove stavke su naravno Francuzi, odnosno francuski ugostitelji koji su za ovakav potez kao opravdanje smatrali troškove održavanja inventara, pre svega pranje escajga i peglanja salveta.

Foto: Unsplash / Ibrahim Boran

Kako je naplaćivanje ove stavke naišlo na veliko negodovanje, pokušali su da se izvuku uvođenjem hleba i maslaca koji su išli uz ovu stavku. Sećate, se onog istog hleba kojim vam mažu oči dok čekate glavno jelo.

Kako se računa kuver

U profesionalnom restoraterstvu se uvek računa broj kuvera toga dana, odnosno koliko kuvera se pravi po stolici. To je istovremeno i jedinica mere. Pod kuverom, u praksi se podrazumevalo da klijent dobije i hleb koji se nije posebno naplaćivao. Kako su gosti protestiovali protiv kuvera, te nepotrebne i neopravdane takse (bez prava izbora), restorateri su dodatno poslužili maslac obični, slani ili sa začinima i slično.To je trebalo da smiri gosta, te da mu savlada osnovnu glad dok očekuje ostala jela. Treba napomenuti da se ovde najčešće radilo o klasičnom restoraterstvu gde su se jela pravila po narudžbini, što je iziskivalo strpljenje gosta- tako da gladan gost ima šta da “prezalogaji“ do donošenja ostalih jela.

Kuver za tri osobe 450 dinara. Nije zanemarljivo, foto: City Magazine

Mise en Bouche je pravi način!

Tako se to radi sve izraženije u svetskom profesionalnom restoraterstvu po formuli „zadovoljan gost-stalan gost“. Gostima se nude različita mala jela tzv. „mise en bouche“, poslužena u specijalnom malom priboru – čašice, kašike, ražnjići i sl. Gost ima taj prvi zalogaj napravljen od strane profesionalca, uživa u maštovitosti , kreaciji i ukusu te konačno ceni znanje i trud restoratera koji tako pokazuje i brigu za svog gosta.

Kuver je i danas predmet polemika – da li ga treba naplaćivati, šta treba da sadrži i koliko košta. Najčešće zamerke restoranima su upućene na to što naplata kuvera neretko nije jasno naznačena ili je jednostavno sakrivena u fusnoti, pa se često pojavljuje kao neprijatno iznenađenje na računu.

Foto: City Magazine

U beogradskim restoranima kuver se naplaćuje od 100 do 300 RSD, a najčešće uključuje različite vrste hleba ili peciva i neku vrstu umaka – krem sir, maslinovo ulje ili puter.

A šta ako ne želite da platite kuver?

Kako piše luftika.rs, konobari kažu da se najviše bune stranci, jer kuver najčešće podrazumeva pecivo, a većina stranaca nije navikla da konzumira peciva uz obrok. „Onda to najčešće mi platimo iz svog džepa“- navode ugostitelji.

Bonton kaže, da ukoliko gost plaća ovu uslugu nije dužan da ostavlja napojnicu, osim ako je, naravno izuzetno zadovoljan uslugom- napojnica, kao i uvek treba da bude deset posto računa.

Šta vi mislite: da li kuver treba da se naplaćuje i kolika je za vas prihvatljiva cena?

Naslovna fotografija: City Magazine

Najčitanije

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Najnovije - Gastro

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…