Medeno srce – sočan i aromatičan kolač za sve prilike
Medeno srce je ukusan sočan kolač sa medom i džemom, koji pruža savršen spoj slatkoće i voćnog ukusa. Zahvaljujući aromatičnim začinima poput cimeta, đumbira i karanfilića, ovaj desert predstavlja pravu rapsodiju ukusa, pa je kao takav savršen izbor za kišne jesenje dane.
U nastavku pogledajte detaljan recept za pripremu kolača Medeno srce:
Medeno srce
Sastojci:
Za biskvit:
- 2 jajeta
- 1 šolja (oko 200 g) šećera
- 1/2 šolje (oko 120 ml) meda
- 1/2 šolje (oko 120 ml) mleka
- 1/2 šolje (oko 115 g) otopljenog putera
- 2 šolje (oko 240 g) brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 1/2 kašičice mlevenog karanfilića
- 1/2 kašičice mlevenog đumbira
Za fil sa džemom:
- 1 šolja (oko 240 ml) džema po vašem izboru (najčešće se koristi džem od kajsija, malina ili jagoda)
- 1/2 šolje (oko 120 ml) mlevenih oraha (po želji)
Za preliv:
- 100 g tamne čokolade
- 2 kašike putera
Uputstvo:
- Zagrejte rernu na 180°C i pripremite pleh za pečenje (oko 20×20 cm ili slične veličine) tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje ili namazati puterom i posuti brašnom.
- U velikoj posudi umutite jaja i šećer dok ne postanu svetli i penasti.
- Dodajte med, mleko i otopljeni puter i dobro izmešajte.
- U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, karanfilić i đumbir.
- Postepeno dodajte suve sastojke u mokre sastojke, mešajući dok ne dobijete glatku smesu, pa
je izlijte u pripremljeni kalup i pecite 25-30 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu biskvita ne izađe čista. Ostavite da se ohladi pre nego što dodate fil. - Kada se biskvit ohladi, premažite ga džemom. Ako želite, možete posuti mlevenim orasima preko džema radi dodatne teksture i ukusa.
- U malom lončiću otopite čokoladu i puter na laganoj vatri, stalno mešajući dok ne postane glatka smesa, pa prelijte preko džema i ravnomerno rasporedite.
- Stavite kolač u frižider na nekoliko sati, ili dok se preliv ne stegne. Seckajte Medeno srce na kocke i poslužite. Ovaj sočan i aromatičan čokoladni kolač pravi je raj za nepca i savršen izbor za sve prilike. Uživajte!
No Comment! Be the first one.