Medovik torta – čuvena ruska poslastica koja je idealna za slave i posebne prilike
Medovik torta je tradicionalna ruska torta koja se sastoji od tankih korica od meda i laganog krema od kisele i slatke pavlake. Ova torta popularna je zbog svog slatkog, medenog ukusa i kremaste teksture, a često se poslužuje na slavama, raznim proslavama i u posebnim prilikama. A kako smo već zakoračili u tu sezonu, u nastavku pogledajte kako ovu jednostavnu, ali neodoljivu poslasticu možete pripremiti kod kuće:
Medovik torta
Sastojci:
Za kore:
- 3 jajeta
- 1 šolja šećera
- 1/2 šolje meda
- 100 g putera
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 3 šolje brašna
Za krem:
- 500 ml kisele pavlake
- 300 ml slatke pavlake
- 1/2 šolje šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
Priprema:
- U posudi umutite jaja i šećer dok ne postanu penasti.
- Dodajte med i puter, pa sve dobro sjedinite.
- Na laganoj vatri, mešajući, dodajte sodu bikarbonu i pustite da se smesa malo zagreje (ali ne da proključa).
- Postepeno dodajte brašno, mešajući, dok ne dobijete glatku masu.
- Podelite smesu na 5 delova i svaki deo razvaljajte u tanku koru.
- Pecite kore na 180°C, svaku po 5-7 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju, pa ih ohladite.
- U posudi umutite kisele pavlaku sa šećerom i vanilin šećerom.
- U drugoj posudi umutite slatku pavlaku, pa je pažljivo sjedinite sa kiselom pavlakom.
- Na prvu koru stavite deo krema, preklopite drugom korom i ponavljajte dok ne potrošite sve kore.
- Ostatkom krema premažite celu tortu, pa je, po želji, pospite izmrvljenim ostacima kora i dekorišite svežim voćem.
- Tortu ostavite u frižideru nekoliko sati (ili najbolje preko noći) da se dobro stegne i da se svi ukusi fino povežu. Secite na željenu formu i uživajte u svojoj ukusnoj i kremastoj medovik torti!
No Comment! Be the first one.