• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
medovik torta
Foto: Shutterstock/Fotologija

Medovik torta – čuvena ruska poslastica koja je idealna za slave i posebne prilike

CityMagazine
20.10.2024. 2 min Recepti

Medovik torta je tradicionalna ruska torta koja se sastoji od tankih korica od meda i laganog krema od kisele i slatke pavlake. Ova torta popularna je zbog svog slatkog, medenog ukusa i kremaste teksture, a često se poslužuje na slavama, raznim proslavama i u posebnim prilikama. A kako smo već zakoračili u tu sezonu, u nastavku pogledajte kako ovu jednostavnu, ali neodoljivu poslasticu možete pripremiti kod kuće:

Medovik torta

Sastojci:

Za kore:

  • 3 jajeta
  • 1 šolja šećera
  • 1/2 šolje meda
  • 100 g putera
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 3 šolje brašna

Za krem:

  • 500 ml kisele pavlake
  • 300 ml slatke pavlake
  • 1/2 šolje šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
Medovik torta - čuvena ruska poslastica koja je idealna za slave i posebne prilike
Foto: Shutterstock/New Africa

Priprema:

  1. U posudi umutite jaja i šećer dok ne postanu penasti.
  2. Dodajte med i puter, pa sve dobro sjedinite.
  3. Na laganoj vatri, mešajući, dodajte sodu bikarbonu i pustite da se smesa malo zagreje (ali ne da proključa).
  4. Postepeno dodajte brašno, mešajući, dok ne dobijete glatku masu.
  5. Podelite smesu na 5 delova i svaki deo razvaljajte u tanku koru.
  6. Pecite kore na 180°C, svaku po 5-7 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju, pa ih ohladite.
  7. U posudi umutite kisele pavlaku sa šećerom i vanilin šećerom.
  8. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku, pa je pažljivo sjedinite sa kiselom pavlakom.
  9. Na prvu koru stavite deo krema, preklopite drugom korom i ponavljajte dok ne potrošite sve kore.
  10. Ostatkom krema premažite celu tortu, pa je, po želji, pospite izmrvljenim ostacima kora i dekorišite svežim voćem.
  11. Tortu ostavite u frižideru nekoliko sati (ili najbolje preko noći) da se dobro stegne i da se svi ukusi fino povežu. Secite na željenu formu i uživajte u svojoj ukusnoj i kremastoj medovik torti!

 

Oznake:

medmedovik torta

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Ko su Šopi iz Šopske salate: Ovo jelo sastavni je deo većine obroka u Srbiji, ali malo ko zna po kome je dobilo ime
Prethodni

Ko su Šopi iz Šopske salate: Ovo jelo sastavni je deo većine obroka u Srbiji, ali malo ko zna po kome je dobilo ime

heljdopita
Sledeći

Heljdopita – bogat, hranljiv i ukusan obrok bez glutena

Sledeći
heljdopita
21.10.2024.

Heljdopita – bogat, hranljiv i ukusan obrok bez glutena

Prethodni
20.10.2024.

Ko su Šopi iz Šopske salate: Ovo jelo sastavni je deo većine obroka u Srbiji, ali malo ko zna po kome je dobilo ime

Ko su Šopi iz Šopske salate: Ovo jelo sastavni je deo većine obroka u Srbiji, ali malo ko zna po kome je dobilo ime

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac", rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac”, rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    CityMagazine
    igor božanić
    DA SE P(L)OČASTIMO – Igor Božanić na novom albumu peva mračne sevdalinke na jarkom suncu
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖