Menemen – recept za tursku verziju sataraša koju svi guglaju ovih dana
Menemen je tradicionalno tursko jelo koje se obično priprema za doručak, a koje se sastoji od jaja koja se kuvaju sa paradajzom, paprikom i začinima. Zahvaljujući tome, ovo jelo i ukusom i izgledom podseća na kombinaciju sataraša i šakšuke.
Menemen se može obogatiti raznim dodacima poput drugog povrća, začinskog bilja ili feta sira. Ovo ukusno, zdravo i zasitno jelo obično se služi uz hleb i može se pripremati u raznim varijacijama i prilagoditi sopstvenom ukusu. U nastavku pogledajte recept za menemen:
Menemen
Sastojci:
- 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
- ¼ šolje seckanog luka
- 2 kašike crvene paprike isečene na kockice
- 2 kašike sitno seckanih čili papričica
- ½ kašičice tucane crvene paprike
- 1 kašičica belog luka u prahu
- ¼ šolje seckanog paradajza
- so i mleveni crni biber po ukusu
- 3 velika jajeta, umućena
- 1 kašika sitno iseckanih listića bosiljka
- 1 kašika izmrvljenog feta sira
Priprema:
- Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednjoj vatri.
- Dodajte luk, papriku, čili i tucanu crvenu papriku. Dinstajte, mešajući, dok luk ne postane mekan i staklast, oko 5 do 6 minuta.
- Dodajte beli luk i kuvajte dok ne zamiriše, oko 1 minut. Dodajte paradajz (sa sokom koji pusti) i začinite solju i biberom. Kuvajte dok paradajz ne omekša, oko 4 do 6 minuta.
- Dodajte jaja u tiganj, rotirajući ga tako da jaja u potpunosti pokriju smesu od paradajza, ali nemojte mešati! Kuvajte dok se jaja ne stegnu, oko 3 do 5 minuta.
- Pospite bosiljkom i feta sirom i poslužite toplo. Prijatno!
Izvor: allrecipes