Najbolje ćufte: Recepti, ideje i saveti koje ćete čuvati
Ćufte možda nisu gurmanski specijalitet, ali vrede truda, i bilo bi sjajno da znate kako da ih pravilno napravite – jer postoji više od običnog oblikovanja mesa u lopticu.
Pročitajte savete o tome kako napraviti ukusne ćufte koje će obradovati goste na proslavama ili biti savršen obrok za udobne večere.
Evo zašto bi ćufte trebalo da budu u arsenalu svakog kuvara:
Ćufte su lako prave. Priprema ćufti ne zahteva komplikovane kulinarske veštine – jednostavno sjedinite sastojke i kuvajte.
Takođe, možete udvostručiti recept i zamrznuti polovinu za brze obroke kasnije.
Ćufte su svestrane. Skoro svaka svetska kuhinja uključuje neku vrstu ćufte. To je svet ukusa koji možete istražiti.
Ćufte su čista štednja. Ne morate da trošiti mnogo novca da biste napravili ćufte. (Možete čak napraviti i bezmesne ćufte.) I sa dodacima i povezivačima koji ulaze u pravljenje pravih ćufti, možete postići puno s malo mesa.
Tri stuba pravljenja ćufti
Koji su sastojci potrebni za pravljenje ćufti?
Nebo je granica, ali sve ćufte sadrže neku kombinaciju ovih tri esencijalna gradivna bloka:
Proteini
Mleveno goveđe, svinjsko, teleće, pileće, ćureće, meso, mlevena kobasica pa čak i morski plodovi. Mnogi kuvari se kunu da je kombinovanjem dva ili više vrsta mesa ćufta najbolja.
Začini i opcionalni dodaci
So i biber, plus sveže ili sušene biljke i začini koji dopunjuju profil ukusa recepta. Smesa za ćufte može takođe da sadrži sitno seckani crni luk, beli luk ili druge povrće, kao i fino rendani sir.
Povezivač
Ovo je ono što drži meso, začine i dodatke zajedno u kuglu i sprečava da se raspada tokom kuvanja. Zavisno od recepta, možete koristiti natopljeni hleb ili prezle, pirinač i/ili jaja.
Saveti za pravljenje savršenih ćufti
Evo kako da se uverite da vaše ćufte uvek ispadnu baš onako kako želite.
Što je meso manje masno, to su ćufte manje nežne, pa ako koristite bezmasno meso dodajte u smesu malo maslinovog ulja.
Nemojte previše mesiti smesu od mesa ili će se ćufte stvrdnuti tokom kuvanja.
Koristite kašiku ili kašičicu za pravljenje ćufti jednake veličine, a zatim ih lagano uvaljajte u glatke kuglice.
Navlažite ruke kako biste olakšali valjanje. Koristite nežan dodir da biste izbegli pritisak i sabijanje ćufti.
Pravite male ćufte za predjela ili supe; napravite velike za špagete i ćufte ili sendviče sa ćuftama.
5 načina za pripremu ćufti
Postoji nekoliko načina da pripremite ćufte za testeninu, sendviče, supe i čorbe, predjela i još mnogo toga:
Kako napraviti ćufte u rerni: Stavite ćufte na pleh obložen folijom i pecite na 180°C 10 do 20 minuta, zavisno od veličine, ili dok ne budu gotove. Okrenite ih na pola pečenja, ako želite.
Kako napraviti ćufte na grilu: Stavite ih na lim obložen folijom i pecite 5 do 10 minuta, zavisno od veličine, ili dok ne budu gotove. Okrenite ih na pola pečenja, ako želite.
Kako napraviti ćufte u tiganju: Pržite ćufte u malo biljnog ulja na srednje jakoj vatri, povremeno okrećući, dok ne dobiju smeđu boju spolja i budu skuvane iznutra.
Kako napraviti ćufte u erfrajeru: Stavite smesu za ćufte u jednom sloju u korpicu friteze na vazduh, ostavljajući dovoljno prostora između ćufti da se ne dodiruju. Kuvajte oko 8 minuta, promešajte i kuvajte još oko 2 minuta. Ponovite postupak sa preostalim ćuftama.
Kako napraviti ćufte u sosu ili supi: Dovedite sos ili supu do ključanja, smanjite temperaturu na lagano vrenje. Ubacite koliko god ćufeta želite, pokrijte šerpu i ostavite da se krčkaju 20 do 30 minuta, ili dok se ne skuva.
Različite vrste ćufti
Kako napraviti italijanske ćufte
Evo kako napraviti ćufte za špagete – nemojte ni pomisliti da izostavite beli luk!
RECEPT:
1 kg mlevene junetine
½ kg mlevene junetine
½ kg mlevene svinjetine
1 šolja sveže rendanog sira
2 jaja
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 ½ kašike iseckanog peršuna
so i biber po ukusu
2 šolje starog hleba, izmrvljenog ili prezle
1 ½ šolje mlake vode
1 šolja maslinovog ulja
Pomešajte junetinu, teleće meso i svinjetinu u velikoj posudi. Dodajte sir, jaja, beli luk, peršun, so i biber.
Dodajte prezle i polako umešajte vodu, po 1/2 šolje u jednom trenutku, dok smesa ne postane vlažna, ali i dalje zadržava svoj oblik; oblikujte u ćuftice.
Ugrejte maslinovo ulje u velikoj tiganju; dodajte ćuftice u serijama i pecite dok ne postanu rumene sa svih strana, blago hrskave i kuvane iznutra, otprilike 10 do 15 minuta. Ocedite na papirnim ubrusima.
Dodajte ih paradaz sosu koji ste skuvali, belom sosu ili jednostavno pireu.
Najbolje od svega je što oblikovane ćuftice možete da zamrznete i da imate gotov ručak za tili čas.
Kako napraviti bezmesne ćufte
Ispada da ne trebate meso da biste napravili ćufte. Ove bezmesne ćufte to postižu pomoću magije pečuraka. Ključ je sitno iseckati pečurke i dobro ih propržiti; ovaj proces razvija ukusne, iznenađujuće mesnate arome. “Ono što me stvarno zadivljuje je koliko je tekstura ovih vegetarijanskih ćufti bliska stvarnim ćuftama”, kaže Chef John. One su zvanično odobrene za upotrebu na špagetama!
Kako napraviti švedske ćufte
Ove ćufte su slične onima koje volite u onom velikom marketu sa skandinavskim imenom – znate na koji mislimo. Napravljene su od mlevenog goveđeg i svinjskog mesa, začinjene muškatnim oraščićem i kuvane na puteru umesto na biljnom ulju.