Najsmešniji i najtačniji recept za karbonaru: “Zbog struganih peta iz kesice Venecija tone od muke”
Jedno od odomaćenih jela sa tradicionalne italijanske trpeze je i karbonara, ali sastojci su toliko promenjeni da više nema veze sa originalnom verzijom. Ovaj duhoviti kuvar nas vraća na pravi put i to na genijalan način.
Nema puno recepata koji izazivaju toliko svađu i polemiku kao onaj za karbonaru. Svako ima neku svoju verziju “originalnog” recepta, a mi smo na Instagramu naleteli na jedan koji najviše nalikuje autentičnom jelu koje su jeli italijanski rudari. Urnebesni pripovedač videa kreator je gastro stranice The Dot Pot i svojom duhovitošću će vam sigurno popraviti dan.
– Italijansko nacionalno blago koje su Balkanci toliko oskrnavili da je Ćićolina batalila pornjavu i prešla u politiku, Berluskoni batalio istu, a Del Pjero napustio Juventus. Venecija tone od muke kad čuje šta sve nazivamo karbonarom, a u stvari veoma je jednostavno, ali isto tako i skupo. Tako da ako vidite negde karbonaru ispod 1.000 dinara, ne poručujte nije to-to – kaže on, pa dodaje koji su ključni sastojci.
– Žumance, biber, guanciale, tvrdi sir pecorino, ili parmigiano ili lapo-lapo, nikako one strugane pete iz kesice, rudari će se sami zatrpaju od muke.
Sad kad smo se malo našalili, hajde da pređemo na recept koji bi svaki pravi Italijan odobrio.
Potrebno je (za 1 porciju):
100g testenine
2 žumanca
50g Pecorino ili Parmigano
60g Guanciale
Crni biber ne u prahu !
Priprema:
Guanciale naseckati kao na snimku , i na suvom tiganju ga upržite da postane hrskav! Izvadite ga iz masti, mast sačuvajte!
Testeninu skuvati jesno dva minuta kraće nego sto piše na upustvu u slanoj vodi, obavezno sačuvajte vodu u kojoj ste kuvali!
U činiji sjedinite žumanca, sveže rendani sir, biber i mast koja se prohladila!
U tiganj u kom smo pržili guanciale dodamo testeninu i nalijemo pasta vodu kada ocenimo da je idealno kuvano, ugasimo vatru dodamo smesu i brzo umešamo, e sad teksturu štelujemo sa dodavanjem još pasta vode. Ne preterujte ali nemojte da bude bas ni suva! Na kraju dodamo hrskavi guanciale!
Serviramo i odmah jedemo!
Naslovna fotografija: Instagram / the.dotpot