Napravite čorbu od praziluka i krompira po uzoru na Džuliju Čajld
Trendovi u kulinarstvu se menjaju iz godine u godinu i iz sezone u sezonu, ali ponekad nije loše osvrnuti se i na nešto klasičnije recepte i podsetiti se šta ih je učiilo toliko poznatim i popularnim. Jedno od imena koje se povezuje sa „starim“ načinom kuvanja je Džulija Čajld.
Ova Amerikanka proslavila se svojim receptima za jela klasične francuske kuhinje, koje je sakupila i objavila u knjizi Mastering the Art of French Cooking. Tu se zaista može pronaći veliki broj primamljivih recepata, a jedan od najpoznatijih je onaj za čorbu od praziluka i krompira. U nastavku vam donosimo taj recept, sa sitnim izmenama.
Sastojci:
- 2 kašike neutralnog ulja, poput ulja semena grožđa ili uljane repice
- 4 ili 5 krompira, oljuštenih i krupno seckanih
- 3 velika praziluka, oprana i tanko sečena
- 6 šolja bujona od povrća (ili pilećeg)
- Košer so, po ukusu
- 1 do 2 kašike sveže ceđenog soka od limuna
- Pola šolje pavlake
- Pola šolje milerama
- Trećina šolje seckanog peršuna ili vlašca
Priprema:
- Zagrejte ulje u velikoj šerpi na srednjoj jačini i dodajte krompir i praziluk. Kuvajte sa povremenim mešanjem, dok povrće ne omekša i poprimi blago braon boju, što je oko 8 do 12 minuta, zavisno od zapremine šerpe i površine njenog dna.
- Dodajte bujon od povrća i sačekajte da provri. Smanjite na nisku temperaturu i krčkajte 30 do 40 minuta, ili dok povrće ne postane meko.
- Izblendajte dok smesa ne postane glatka, koristeći štapni ili stoni mikser.
- Dodajte pavlaku i začinite po ukusu solju i sokom od limuna.
- Sipajte u tanjire i ukrasite sa malo milerama i dosta seckanog peršuna.
Izvor: Pop Sugar