Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Napravite čorbu od praziluka i krompira po uzoru na Džuliju Čajld

AUTOR: CityMagazine 02 Jun, 2020
Napravite čorbu od praziluka i krompira po uzoru na Džuliju Čajld

Trendovi u kulinarstvu se menjaju iz godine u godinu i iz sezone u sezonu, ali ponekad nije loše osvrnuti se i na nešto klasičnije recepte i podsetiti se šta ih je učiilo toliko poznatim i popularnim. Jedno od imena koje se povezuje sa „starim“ načinom kuvanja je Džulija Čajld.

Ova Amerikanka proslavila se svojim receptima za jela klasične francuske kuhinje, koje je sakupila i objavila u knjizi Mastering the Art of French Cooking. Tu se zaista može pronaći veliki broj primamljivih recepata, a jedan od najpoznatijih je onaj za čorbu od praziluka i krompira. U nastavku vam donosimo taj recept, sa sitnim izmenama.

Sastojci:

  • 2 kašike neutralnog ulja, poput ulja semena grožđa ili uljane repice
  • 4 ili 5 krompira, oljuštenih i krupno seckanih
  • 3 velika praziluka, oprana i tanko sečena
  • 6 šolja bujona od povrća (ili pilećeg)
  • Košer so, po ukusu
  • 1 do 2 kašike sveže ceđenog soka od limuna
  • Pola šolje pavlake
  • Pola šolje milerama
  • Trećina šolje seckanog peršuna ili vlašca

Priprema:

  1. Zagrejte ulje u velikoj šerpi na srednjoj jačini i dodajte krompir i praziluk. Kuvajte sa povremenim mešanjem, dok povrće ne omekša i poprimi blago braon boju, što je oko 8 do 12 minuta, zavisno od zapremine šerpe i površine njenog dna.
  2. Dodajte bujon od povrća i sačekajte da provri. Smanjite na nisku temperaturu i krčkajte 30 do 40 minuta, ili dok povrće ne postane meko.
  3. Izblendajte dok smesa ne postane glatka, koristeći štapni ili stoni mikser.
  4. Dodajte pavlaku i začinite po ukusu solju i sokom od limuna.
  5. Sipajte u tanjire i ukrasite sa malo milerama i dosta seckanog peršuna.

Izvor: Pop Sugar

Najčitanije

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Detalj koji na glavi nosi partnerka Ane Brnabić će danas nositi sve žene na sahrani kraljice, osim jedne

Sahrana kraljice Elizabete II će se održati danas u Vestminsterkoj opatiji, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je stigla…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Najnovije - Gastro

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…

Brzo i lako napravite palačinke sa bundevom bez brašna i mleka

Polako ulazimo u jesenju sezonu, koja unosi promene na raznim poljima, ali i na trpezu. Kako je bundeva jedna od…