Napravite legendarnu pitu sa višnjama iz serije Twin Peaks
Pripremiti autentičnu pitu verodostojnu onoj koju jedu likovi iz serije podjednako je teško kao i otkriti ko je zapravo ubio Lauru Palmer. Sada kada se kreativnost reditelja Davida Lyncha manifestuje kroz nastavak serije, pruža nam se prilika da uživamo (ili pak ne) u trećoj sezoni kultnog televizijskog klasika. Jaka crna kafa i pita od višanja nezaobilazni su protagonisti, pa evo kako da i vi probate čuveni delikates dok s uzbuđenjem gledate nove episode Twin Peaksa.
Sve je počelo kada je agent Dale Cooper, koga igra Kyle MacLachlan, došao u zabačeni gradić kako bi otkrio ko je ubica mlade devojke. Kada je prvi put zario zube u pitu s višnjama, odmah je poručio još dva parčeta, čega se verovatno sećate iz druge sezone. Dvadeset i pet godina kasnije, u trećoj sezoni, agent Cooper i dalje obožava ovu istu pitu.
Recept za Twin Peaks pitu od višanja
Jarka i sočno crvena boja višanja asocira na krv, ubistvo, misteriju koja se krije iza teških zavesa iste nijanse. Da se razumemo, biće vam potrebna energija, fokus i upornost da ispratite treću sezonu Twin Peaksa, u čemu vam ova slasna pita može pomoći. Naravno da se uz nju kafa “crna kao ponoć bez mesečine” apsolutno podrazumeva.
Sastojci za koru
½ šolje hladnog punomasnog mleka
3 kašičice jabukovog sirćeta
340 g belog brašna
1 ½ kašičica šećera
1 kašičica soli
250 g putera iseckanog na kockice
1 veliko jaje
¼ šolje punomasnog mleka
žuti šećer za posipanje
Sastojci za fil
1k g svežih ili zamrznutih višanja bez koštica
200 g šećera
36 g kukuruznog brašna
½ kašičice soli
45 ml likera od višanja
Priprema
U činijici pomešajte mleko i sirće. Uzmite drugu činiju pa u nju ubacite brašno, šećer i so, a zatim viljuškom promešajte. Sitno iseckani puter dodajte u ovaj miks, pa postepeno sipajte (iz četiri-pet puta) mleko sa sirćetom, dobro mešajući viljuškom. Kada dobijete komapktnu masu, odvojite je u dva jednaka dela, umotajte u plastičnu foliju, pa odložite u frižider na najmanje jedan sat.
Za to vreme u šerpu ubacite višnje, kukuruzno brašno, šećer i so, pa kuvajte na srednjoj vatri dok se šećer i kukuruzno brašno ne istope. Onda smanjite vatru i kuvajte oko 20 minuta dok se višnje lepo ne zgusnu, i formiraju gust fil. Kada ga skinete sa šporeta, pustite da se ohladi, i uspijte liker od višanja.
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Jedno testo oklagijom istanjite da bude debljine oko 3 mm, stavite ga u okruglu modlu i vratite u frižider. Kada razvijete drugo testo, isecite pet traka koje će biti cik-cak oblika. Uzmite testo iz frižidera, rasporedite fil preko njega, prekrijte sa trakama od testa, pa ih dobro pritisnite na krajevima kako bi se spojili sa bazom od testa. Umutite mleko i jaje, pa četkicom premažite testo, i na kraju ga pospite žutim šećerom. Pecite pitu 20 minuta, a zatim smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni, pa pecite još 30 minuta. Služite je kada se ohladi, a u frižideru je možete držati i do pet dana.
Izvor za naslovnu sliku: www.inprnt.com i www.pinterest.com
No Comment! Be the first one.