• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Napravite legendarnu pitu sa višnjama iz serije Twin Peaks

Isidora Spasić
05.10.2017. 3 Mins Read Recepti

Pripremiti autentičnu pitu verodostojnu onoj koju jedu likovi iz serije podjednako je teško kao i otkriti ko je zapravo ubio Lauru Palmer. Sada kada se kreativnost reditelja Davida Lyncha manifestuje kroz nastavak serije, pruža nam se prilika da uživamo (ili pak ne) u trećoj sezoni kultnog televizijskog klasika. Jaka crna kafa i pita od višanja nezaobilazni su protagonisti, pa evo kako da i vi probate čuveni delikates dok s uzbuđenjem gledate nove episode Twin Peaksa.

Sve je počelo kada je agent Dale Cooper, koga igra Kyle MacLachlan, došao u zabačeni gradić kako bi otkrio ko je ubica mlade devojke. Kada je prvi put zario zube u pitu s višnjama, odmah je poručio još dva parčeta, čega se verovatno sećate iz druge sezone. Dvadeset i pet godina kasnije, u trećoj sezoni, agent Cooper i dalje obožava ovu istu pitu.

Recept za Twin Peaks pitu od višanja

Povezani članci

Ruskinja u Beogradu pokazala recept za rusku salatu zbog kog će vaša majka piti šećer i vodu

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Jarka i sočno crvena boja višanja asocira na krv, ubistvo, misteriju koja se krije iza teških zavesa iste nijanse. Da se razumemo, biće vam potrebna energija, fokus i upornost da ispratite treću sezonu Twin Peaksa, u čemu vam ova slasna pita može pomoći. Naravno da se uz nju kafa “crna kao ponoć bez mesečine” apsolutno podrazumeva.

(foto izvor: www.goodfood.com.au)

Sastojci za koru

½ šolje hladnog punomasnog mleka
3 kašičice jabukovog sirćeta
340 g belog brašna
1 ½ kašičica šećera
1 kašičica soli
250 g putera iseckanog na kockice
1 veliko jaje
¼ šolje punomasnog mleka
žuti šećer za posipanje

(foto izvor: www.goodfood.com.au)

Sastojci za fil

1k g svežih ili zamrznutih višanja bez koštica
200 g šećera
36 g kukuruznog brašna
½ kašičice soli
45 ml likera od višanja

(foto izvor: www.goodfood.com.au)

Priprema

U činijici pomešajte mleko i sirće. Uzmite drugu činiju pa u nju ubacite brašno, šećer i so, a zatim viljuškom promešajte. Sitno iseckani puter dodajte u ovaj miks, pa postepeno sipajte (iz četiri-pet puta) mleko sa sirćetom, dobro mešajući viljuškom. Kada dobijete komapktnu masu, odvojite je u dva jednaka dela, umotajte u plastičnu foliju, pa odložite u frižider na najmanje jedan sat.

Za to vreme u šerpu ubacite višnje, kukuruzno brašno, šećer i so, pa kuvajte na srednjoj vatri dok se šećer i kukuruzno brašno ne istope. Onda smanjite vatru i kuvajte oko 20 minuta dok se višnje lepo ne zgusnu, i formiraju gust fil. Kada ga skinete sa šporeta, pustite da se ohladi, i uspijte liker od višanja.

(foto izvor: www.goodfood.com.au)

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Jedno testo oklagijom istanjite da bude debljine oko 3 mm, stavite ga u okruglu modlu i vratite u frižider. Kada razvijete drugo testo, isecite pet traka koje će biti cik-cak oblika. Uzmite testo iz frižidera, rasporedite fil preko njega, prekrijte sa trakama od testa, pa ih dobro pritisnite na krajevima kako bi se spojili sa bazom od testa. Umutite mleko i jaje, pa četkicom premažite testo, i na kraju ga pospite žutim šećerom. Pecite pitu 20 minuta, a zatim smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni, pa pecite još 30 minuta. Služite je kada se ohladi, a u frižideru je možete držati i do pet dana.

Izvor za naslovnu sliku: www.inprnt.com i www.pinterest.com

Tags:

desertpitareceptserijaslatkistwin peaks

Povezani članci

Ajran, zdravi turski jogurt od 3 sastojka: Postoji 6 dobrih razloga zašto treba odmah da ga pripremite

Recept za smesu s kojom možete da pripremite čak sedam vrsta kolača

Share Article

Follow Me Written By

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Previous

Elvisov sendvič

Next

Najbolje scene s hranom iz Diznijevih crtaća (I deo)

Next
06.02.2018.

Najbolje scene s hranom iz Diznijevih crtaća (I deo)

Previews
28.05.2017.

Elvisov sendvič

Najnovije

Magija trube na 39. Beogradskom džez festivalu
CityMagazine
Ova fotografija je potresla Srbiju: Kad čujete kako danas živi mala Zorica, opet će vam poći suza – ali od radosti
Ivana Milošević
Jedan od najvećih muzičara sa ovih prostora je svirao 80-ih sa Halidom Bešlićem: „Nije znao ni ko je Zdravko Čolić, a ne ko sam ja“
CityMagazine
Stellarcompanion i Ali Güney nastupaju kao domaća podrška bendu HVOB
CityMagazine
Novi roman Filipa Grujića u izdanju Booke
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖