Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Napravite špagete kao iz crtaća „Maza i Lunja“

AUTOR: Isidora Spasić 17 Oct, 2020
Napravite špagete kao iz crtaća „Maza i Lunja“

Nema ko se ne seća čuvene scene iz crtanog filma Maza i Lunja, u kojoj dvoje pasa pod zvezdanim nebom iz istog tanjira sa slašću jedu špagete. Ali, u pitanju nisu bilo koje špagete, već one u sosu od paradajza sa ćuftama. Kako biste i vi napravili ovako romantičnu večeru za dvoje, dovoljno je da pratite recept u nastavku.

Maza i Lunja špagete

Da bi romantika bila na nivou, zaista probajte da jedete iz jednog istog velikog tanjira ili pliće činije. Takođe, upalite sveću koju ste prethodno nonšalantno zaboli u praznu flašu od vina. Pustite laganu muziku, i ne zaboravite da poslednja ćufta pripada vašoj lepšoj, ili jačoj polovini – već prema trenutnom štimungu!

Foto: www.bbc.co.uk

Sastojci za sos

  • ¼ šolje ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • ½ crvenog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašičice koncentrovanog paradajz pirea iz tube
  • 1 konzerva paradajza
  • 12 listića svežeg bosiljka
  • ¼ kašičice sušenog origana
  • prstohvat sušene čili papričice
  • morska so
  • sveže mleveni beli biber

Sastojci za ćufte

  • 1 šolja mlevenog junećeg mesa
  • 1 šolja mlevenog svinjskog mesa
  • 1 čen belog luka
  • ½ šolje narendanog parmezana
  • 3 kašičice sveže iseckanog peršuna
  • 2 jajeta
  • 1 ½ parče običnog belog hleba
  • ¼ šolje mleka
  • 3 kašičice ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • morska so
  • sveže mleveni crni biber

Testenina

Koristite tanje špagete, one pod rednim brojem 5, ili još bolje 3

Foto: www.simplyhomecooked.com

Priprema

Zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri u šerpi srednje veličine. Propržite sitno iseckan crveni luk i zgnječeni beli luk, mešajući sve vreme oko 5 minuta. Onda dodajte koncentrovani paradajz pire i mešajte još 1 minut. Ubacite sadržaj konzerve sa paradajzom i njegovim sokom, bosiljak, origano, čili, pola kašičice soli, i biber po ukusu. Smanjite vatru i kuvajte 25 do 30 minuta, sve dok se sos ne zgusne. U činiji rukama pomešajte juneće i svinjsko meso. Dodajte zdrobljeni beli luk, parmezan, peršun, jaja, so i biber po ukusu. Hleb natopite mlekom na 5 minuta, pa ga dobro ocedite, izdrobite i ubacite u činiju zajedno sa mesom i ostalim sastojcima. Kada se sve lepo sjedini, dlanovima izvaljajte ćufte jednake veličine. Rasporedite ih na pleh ili poslužavnik, te odložite u frižider na 1 sat. U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri, pa propržite ćufte oko 6 minuta, tako što ćete ih okretati s vremena na vreme. Prebacite ćufte u paradajz sos i kuvajte ih u njemu još 10 do 15 minuta. Skuvajte špagete prateći uputstvo na pakovanju, pa ih odmah prelijte sosom sa ćuftama.

Foto: www.tasteofhome.com

Bonus savet

Kao i u crtanom filmu, služite špagete uz fini hleb poput bageta ili debljih grisina sa ruzmarinom. Zaboravite sve loše priče o ugljenim hidratima, te se opustite i uživajte. A, iako Maza i Lunja nisu, vi slobodno možete da naspete dve čaše kvalitetnog crvenog vina koje će se odlično slagati uz recept.

Foto: www.cuisineathome.com

Ako ne jedete meso

Pripremite ćufte od neke ribe, na primer tunjevine iz konzerve. U slučaju da ste vegan ili veganka, ćufte od povrća biće fantastične, naročito one u kojima preovlađuju pečurke i soja. Mnoštvo recepata na tu temu naći ćete (kao i uvek) na internetu. Bon appétit!

Foto: www.swoontastic.com

Naslovna slika: www.britannica.com i www.pinterest.co.kr

Najčitanije

Preminula je Gorica Nešović: “Volela bih da pravim doručak zajedno sa slušaocima”

Gorica Nešović, novinarka i voditeljka, preminula je danas u Beogradu nakon duže bolesti. Poslednjih godina radila je emisiju Buđenje, sa…

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Najnovije - Gastro

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus

Ako su nas majke nešto učile, to je da krompir ne može u zamrzivač. A danas u marketima masa proizvoda…

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…