Napravite ukusni prolećni potaž od graška
Nakon obilne uskršnje trpeze i raznih đakonija u kojima smo uživali prethodnih dana, sada je došao trenutak za nešto laganiju ishranu, te obroke pune svežeg voća i povrća koji će nam pomoći da očistimo organizam i dati nam dovoljnu količinu energije i hranljivih sastojaka. Lagane čorbice, salate i potaži svakako su na vrhu liste omiljenih prolećnih recepata, te vam tim povodom danas donosimo recept za ukusni potaž od graška u kome će uživati cela porodica!
Ne samo da je vrlo ukusan i kremast, već i vrlo zdrav i jednostavan za pripremu, a ukoliko vaši mališani ne vole da jedu povrće, ovo može biti jedan od načina da ga zavole. Zato se odmah selimo u kuhinju i krećemo sa pripremom…
Potrebno je:
2 kašike putera
2 crna luka, sitno iseckana
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 kašičica tucane paprike
450 ml pilećeg bujona
600 g graška
malo korijandera
so, biber po ukusu
pavlaka i malo parmezana za dekoraciju
Priprema:
Zagrejte dublju posudu, pa tu dodajte maslac, crni luk, beli luk i tucanu papriku. Propržite sve zajedno oko 5 minuta dok luk ne omekša i ne dobije zlatnobraon boju.
Nakon toga sipajte pileći bujon i grašak, pa kada provri ostavite nekoliko minuta da se lagano kuva, dok grašak ne omekša.
Dodati so, biber i korijander, pa sve izblendajte štapnim mikserom dok ne dobijete finu kremastu teksturu. Ukoliko je previše gusto, dodajte malo tople vode kako biste razredili potaž.
Sipajte u posude za serviranje, pa sve dekorišite pavlakom, i pospite malo parmezana za dodatni šmek. Osim toga, možete dodati i omiljene semenke, listiće nane, seckanu zelenu papriku, vlašac ili mirođiju. Prijatno!
Izvor: Vogue France
Fotografije: Pinterest