Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Napravite ukusni prolećni potaž od graška

AUTOR: CityMagazine 21 Apr, 2020
Napravite ukusni prolećni potaž od graška

Nakon obilne uskršnje trpeze i raznih đakonija u kojima smo uživali prethodnih dana, sada je došao trenutak za nešto laganiju ishranu, te obroke pune svežeg voća i povrća koji će nam pomoći da očistimo organizam i dati nam dovoljnu količinu energije i hranljivih sastojaka. Lagane čorbice, salate i potaži svakako su na vrhu liste omiljenih prolećnih recepata, te vam tim povodom danas donosimo recept za ukusni potaž od graška u kome će uživati cela porodica!

Ne samo da je vrlo ukusan i kremast, već i vrlo zdrav i jednostavan za pripremu, a ukoliko vaši mališani ne vole da jedu povrće, ovo može biti jedan od načina da ga zavole. Zato se odmah selimo u kuhinju i krećemo sa pripremom…

Potrebno je:

2 kašike putera

2 crna luka, sitno iseckana

2 čena belog luka, sitno iseckana

1 kašičica tucane paprike

450 ml pilećeg bujona

600 g graška

malo korijandera

so, biber po ukusu

pavlaka i malo parmezana za dekoraciju

Priprema:

Zagrejte dublju posudu, pa tu dodajte maslac, crni luk, beli luk i tucanu papriku. Propržite sve zajedno oko 5 minuta dok luk ne omekša i ne dobije zlatnobraon boju.

Nakon toga sipajte pileći bujon i grašak, pa kada provri ostavite nekoliko minuta da se lagano kuva, dok grašak ne omekša.

Dodati so, biber i korijander, pa sve izblendajte štapnim mikserom dok ne dobijete finu kremastu teksturu. Ukoliko je previše gusto, dodajte malo tople vode kako biste razredili potaž.

Sipajte u posude za serviranje, pa sve dekorišite pavlakom, i pospite malo parmezana za dodatni šmek. Osim toga, možete dodati i omiljene semenke, listiće nane, seckanu zelenu papriku, vlašac ili mirođiju. Prijatno!

Izvor: Vogue France

Fotografije: Pinterest

Najčitanije

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Zašto nikada ne bi trebalo da pijemo rakiju pre jela?

Popiti čašicu ili dve rakije pre jela čest je običaj kod kuće ili u restoranu, ali ta navika ne otvara…

7 odevnih predmeta u koje vredi uložiti novac dok su na popustu

Crna nedelja prilika je da se po povoljnijim cenama pripremimo za predstojeće praznike, i tako obradujemo sebe i najbliže. Mnogi…

Kraljica Leticija jednim detaljem pobrala sve simpatije

Zvanična poseta španske kraljevske porodice Švedskoj još jedna je prilika da uživamo u modnim izdanjima dame iz naslova. Iako je…

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Najnovije - Gastro

Jednostavan recept za praznične medenjake koje će svi voleti

Bliže nam se praznici, pa u tom duhu već polako razmišljamo o prazničnoj trpezi i svim ukusnim zalogajima u kojima…

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

U Beogradu na donjem Dorćolu otvoren je Belgrade Kitchen Party – novi koncept prostora industrijskog dizajna osmišljen da i u…