Novak Đoković obožava da jede prečišćen maslac: Jednostavno se pravi, a ovo je recept
Jelovnik Novaka Đokovića koji je objavljen pred takmičenje „Banja Luka Open“ zainteresovao je mnoge, naročito zato što se u njemu spominje „indijski maslac“.
Ovu namirnicu mnogi smatraju najzdravijom masnoćom na svetu, a originalno ime joj je „gi puter“.
U pitanju je prečišćen maslac iz koga se jednostavnim postupkom izbacuju voda, zasićene masne kiseline i laktoza. Neki vole da kažu da puter tako postaje „postan“, jer je oslobođen čvrstih komponenti mleka. Odličan je kao namaz, a može se koristiti i za pripremu hrane, kao zamena za ulje.
U indijskoj medicini se ističe da gi puter ima mnogo lekovitih svojstava: jača imunitet, pomaže u varenju, usporava starenje.
Lako je svarljiv, a sporo sagoreva, pa tako postepeno snabdeva telo energijom – upravo ono što je Novaku potrebno.
Da biste napravili gi, potrebno je da puter stavite u širu šerpu, na tihu vatru i sačekati da počne da peni. Ovu penu treba skidati sve dok se pojavljuje. Kad puter ostane proziran, procedite ga kroz gazu i posao je gotov.
Pored korišćenja u kulinarstvu, gi se upotrebljava i kao melem za razna kožna oboljenja, ali i za masažu i obloge, prenosi zadovoljna.rs.